6 aylık yasama karnesi açıklandı, yürütme sınıfta kaldı
SİYASETTBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere’nin Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesiyle TBMM’nin altı aylık yasama karnesi ortaya çıktı.
TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere’nin Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesiyle TBMM’nin altı aylık yasama karnesi ortaya çıktı.
Milletvekili Tutdere’nin soru önergesi üzerine TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifi, araştırma önergesi ve yazılı soru önergesi sayılarını açıklayan TBMM Başkanlığı, TBMM’de bulunan siyasi partilerin ocak ve haziran aylarını kapsayan altı aylık dönemdeki yasama faaliyetlerinin detaylarını paylaştı.
6 Aylık Dönemde Meclisin En Üretken Partisi CHP Oldu
Milletvekili Tutdere’nin yazılı soru önergesine cevap veren TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, 354 kanun teklifinin 233’ü; 852 adet Meclis araştırma önergesinin 446’sı; 7 bin 797 adet yazılı soru önergesinin ise 4 bin 721’inin CHP tarafından Meclis Başkanlığı’na sunulduğunu açıkladı.
Yürütme 3 Bin 964 Adet Yazılı Soru Önergesini Cevapsız Bıraktı
2021 yılının altı aylık döneminde 3 bin 964 adet soru önergesinin cevapsız bırakıldığının altını çizen Milletvekili Tutdere, ”TBMM İçtüzüğünün 99.Maddesine göre yürütme, milletvekillerinin vermiş olduğu yazılı soru önergelerini 15 gün içerisinde cevaplandırması gerekiyor. Ancak altı aylık döneme baktığımızda 7 bin 797 adet soru önergesinden 3 bin 964 adet soru önergesinin yürütme tarafından cevaplandırılmadığını görüyoruz. Ocak ve Haziran tarihleri arasında Meclis Başkanlığı’na sunulan ve işleme alınan 7 bin 797 soru önergesinin sahibi olan milletvekillerinin üyesi olduğu siyasi partilere göre dağılımına baktığımızda; Ak Parti:1, CHP:4 bin 721, HDP: 2 bin 85, İYİ Parti: 689, MHP: 108, Saadet Partisi: 58, DEVA Partisi: 22, TİP: 2, DP: 1, DBP: 1 ve Bağımsız Milletvekilleri: 109, şeklinde olduğunu görmekteyiz.” ifadelerini kullandı.
Soru Cevaplamama Rekoru Adalet Bakanlığı’nda
Bakanlıkların milletvekillerine verdiği soru önergelerini cevaplandırma rakamlarını da paylaşan Milletvekili Tutdere, ”Adalet Bakanlığı 824 soru önergesinin 761’ini, Sağlık Bakanlığı 844 soru önergesinin 699’unu, İçişleri Bakanlığı 750 soru önergesinin 573’ünü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 459 soru önergesinin 245’ine, Kültür ve Turizm Bakanlığı 233 soru önergesinin 206’sını, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 140 soru önergesinin 111 soru önergesine, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 123 soru önergesinin 100’üne, Dışişleri Bakanlığı 94 soru önergesinin 44’üne, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ise 94 soru önergesinin 55’ini cevaplamadı.” dedi.
Muhalefetin 821 Adet Araştırma Önergesi Komisyonlarda Bekletiliyor
Milletvekili Tutdere, TBMM Başkanlığı’na sunulan 852 Meclis araştırma önergesinin 4’ü AKP, 446’sı CHP, 228’i HDP, 153’ü İYİ Parti ve 21’i MHP’ye ait olduğunu, 852 Meclis araştırma önergesinden ise sadece 30’unun kabul edildiğini ifade etti. Milletvekili Tutdere diğer taraftan ise muhalefet partileri tarafından verilen 848 adet Meclis araştırma önergesinin sadece 27’sin kabul edildiğine, 821 adet önergenin ise ilgili komisyonlarda bekletildiğine dikkat çekti.
Oluşan tablonun yürütmenin yasamayı karşı görevini yerine getirmediğinin açık göstergesi olduğunu söyleyen Milletvekili Tutdere, ”Rakamları incelediğimizde yürütmenin yasamaya karşı görevini yerine getirmediğini net bir şekilde görüyoruz. Atanmış bakanlar seçilmiş milletvekillerinin sorularını yanıtsız bırakıyor, denetim faaliyetini adeta engelliyor. Bakanlar atanmış oldukları için kendilerini milletimize karşı değil kendilerini atayan şahsım hükümetine karşı sorumlu hissediyor ve bu sorumluluğun tablosunu da rakamlarla görüyoruz.” dedi.
12 Teklif Kanunlaştı, Muhalefetin Hazırladı 322 Adet Kanun Teklifi Gündeme Dahi Alınmadı
Meclis Başkanlığı’na sunulan fakat mecliste gündeme dahi alınmaya kanun teklifleri hakkında da değerlendirmelerde bulunan Milletvekili Tutdere, ”2021 yılının 6 aylık döneminde TBMM Başkanlığına sunulan 354 kanun teklifinin sadece 12’si kanunlaşırken muhalefet partileri tarafından verilen 322 kanunu ise gündeme dahi alınmadı. Kanun tekliflerinin dağılımı ise; AKP: 32, CHP: 233, HDP: 58, İYİ Parti: 14, MHP: 9, BBP: 3, Bağımsız Milletvekilleri ise 4 adet olmak üzere TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sundu.” ifadelerini kullandı.
Muhalefetin Meclis Başkanlığı’na sunduğu yüzlerce kanun teklifinin reddedildiği, yüzlercesinin ise gündeme dahi alınmazken onlarca kararnamenin Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlandığını ifade eden Tutdere, ”Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi ile birlikte yürütme kendisini yasamanın yerine koyarak büyük bir karmaşa yaratmıştır. Temmuz 2018’de başlayan 27. Dönem’ den bu yana toplam 104 kanun teklifi yasalaştı. Bu tekliflerin toplam madde sayısı bin 493. Aynı dönemde çıkartılan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin sayısı ise 64 ve bunların düzenlediği madde sayısı ise 2 bin 229. Şahsım hükümeti sistemi Cumhurbaşkanı Kararnameleri yoluyla Meclis’ten daha güçlü bir hal aldı. Bu durum asla kabul edilemez ve sistemin ne kadar işlevsiz olduğunu göstermektedir.” şeklinde konuştu.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
İlginizi Çekebilir