Ali Yalçın; Kamu Görevlilerine Ek Zam Şarttır
GÜNDEMEğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, evli, iki çocuklu memura aylık 38 TL yansıyacağını söylemeyip, 300 TL diye hükûmete yanlış bilgi verene bunun hesabının sorulması gerektiğini ifade ederek, “Vergi muafiyetinden gelen aylık 38 lira ile memurun alım gücü yükselmez, yüzü gülmez. Gerçek ortadadır. Ek zam yapılmalı, memurun beklentisi karşılanmalıdır” dedi.
Ali Yalçın, Eğitim-Bir-Sen Ankara 3 No’lu Şube’nin işyeri temsilcileri teşkilat eğitimi programının açılışına katılarak, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Hükûmetin ekonomideki dalgalanmayı gidermek için attığı kararlı adımları takdirle karşıladıklarını kaydeden Yalçın, “Biz kamu görevlileri olarak, atılan adımları görüyor ve takdir ediyoruz. Hükûmeti de memuru görmeye davet ediyoruz” şeklinde konuştu.
Vergi muafiyetinin evli, iki çocuklu memura aylık 38 TL yansıyacağını, bunu 300 TL diye hükûmete yanlış bilgi verene hesap sorulması gerektiğini dile getiren Yalçın, şunları söyledi: “Gerçek ortadadır. Ek zam yapılmalı, memurun beklentisi karşılanmalıdır. Vergi muafiyeti, bir talebimizin yerine gelmesi açısından önemli, memurlar için tek başına yeterli değildir. Evli ve üç çocuklu olmayı özendiren Cumhurbaşkanımızın hilafına, bekâr olmak sanki daha avantajlı kılınıyor. Düzenleme, sözleşmeliyi kadroluya göre bir miktar farklı kılıyor ama evliyi cezalandırıyor. ‘Vergi muafiyetiyle ortalama 300 TL iyileştirme yapıldı’ diyenler 4 milyon memur içinde sınırlı sayıda sözleşmeli bekârı baz almış anlaşılan. Bu nasıl hesap kitaptır? Memura ek zam için ek protokol kaçınılmazdır. Hazine ve Maliye Bakanlığı vergi muafiyetinin ek zam talebini karşılamaktan uzak olduğunu bilmeli, talebi görmelidir.”
Toplu sözleşme kazanımlarına da değinen Yalçın, en önemli kazanımlardan birinin toplu sözleşme ikramiyesi olduğunu vurgulayarak, “Toplu sözleşme ikramiyesini 134 TL’den 2022 yılı için 400 TL’ye çıkararak bir makas oluşturduk. Bu kazanımla örgütlü ile örgütsüz arasında bir fark ortaya koyduk. Yıllar geçtikçe toplu sözleşme ikramiyesiyle memurun cebine giren miktar artacağı gibi, sendikalı ile sendikasız arasındaki fark da giderek artacaktır” ifadelerini kullandı.
Okullarda yardımcı hizmetli personel ihtiyacının olduğunu belirten Yalçın, okul yöneticilerinin, öğretmenlerin ve eğitim çalışanlarının okulları açık tutmak için verdiği çabanın kalıcı sonuçlar vermesi için yardımcı personel ihtiyacının ivedilikle karşılanması, okul bazlı ödenek tahsisinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Eğitim kurumu yöneticiliğinin ikincil görev olmaktan çıkarılarak kariyer ve liyakat ilkesi çerçevesinde yeniden ele alınması, kazanılmış haklar korunarak ve mali haklar güçlendirilerek sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması gerektiğini ifade eden Yalçın, Öğretmenlik Meslek Kanunu konusundaki çabalarının sonuç verdiğini, meslek kanununun beklentileri karşılayacak şekilde bir an önce Meclis’e sunulması gerektiğini ifade etti.
Ali Yalçın, öğretmen atamalarının sadece kadrolu yapılması, adaylık kaldırma sınavının kaldırılması, genel idare hizmetleri ve yardımcı hizmetler sınıfına tabi çalışanların emeğinin karşılığının verilmesi, bu bağlamda mali ve özlük haklarında iyileştirme yapılması; görevde yükselme, unvan değişikliği ve yer değişikliği, alan değişikliğindeki belirsizliğin giderilerek haklı beklentilerin karşılanması, alan değişikliği işlemlerinin en geç yarıyıl tatilinde sonuçlandırılması, eğitim kurumu yönetici seçme ve görevlendirme yönetmeliğindeki kazanılmış hakları ihlal eden, kurum içi çalışma barışını bozacak, adil, eşit ve objektif olmayan sonuçlar doğuracak yönetmelik hükümlerinin düzeltilmesi yönündeki taleplerin karşılanması için adım atılması çağrısında bulundu.
İlginizi Çekebilir