Avrupa vizesi alan 129 programdan 10’u Ege Üniversitesinden çıktı
EĞİTİMTürk yükseköğretim tarihinde ilk kez 39 Türk üniversitesindeki 129 lisans programının yeterlilikleri, ”Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi” (TYÇ) veri tabanına yerleştirildi. Yerleştirilen 129 lisans programının 10 tanesi Ege Üniversitesi bünyesinden çıktı. Ege, veri tabanına en çok programı yerleşen üçüncü devlet üniversitesi oldu. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, ”Üniversitemizin 10 lisans programı, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi ve Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ) logosunu diplomalarında kullanmaya hak kazandı. Bu kapsamda söz konusu programlardan mezun olan öğrencilerin yurt dışında diplomaları daha hızlı tanınacak, istihdam edilme imkanı artacak, yatay ve dikey öğrenci hareketliliğinde kolaylık sağlanacak. Yükseköğretim tarihimizde önemli bir dönüm noktası olan bu başarının üniversitemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Türk yükseköğretim tarihinde ilk kez 39 Türk üniversitesindeki 129 lisans programının yeterlilikleri, ”Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi” (TYÇ) veri tabanına yerleştirildi. Yerleştirilen 129 lisans programının 10 tanesi Ege Üniversitesi bünyesinden çıktı. Ege, veri tabanına en çok programı yerleşen üçüncü devlet üniversitesi oldu. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, ”Üniversitemizin 10 lisans programı, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi ve Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ) logosunu diplomalarında kullanmaya hak kazandı. Bu kapsamda söz konusu programlardan mezun olan öğrencilerin yurt dışında diplomaları daha hızlı tanınacak, istihdam edilme imkanı artacak, yatay ve dikey öğrenci hareketliliğinde kolaylık sağlanacak. Yükseköğretim tarihimizde önemli bir dönüm noktası olan bu başarının üniversitemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
TYÇ ve AYÇ logolu diplomalara çok çeşitli imtiyazlar sağlandığını belirten Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, ”Diplomada yer alacak TYÇ ve AYÇ logosu, bu programlardan mezun olan öğrencilerimizin, yükseköğretim ve üst ortaöğretim ile staj yeterliliklerinin ve yurt dışında geçirilen öğrenim dönemlerinin kazanımlarının karşılıklı olarak otomatik tanınmasını sağlayacak. Avrupa Birliği’nde mesleki yeterliliklerin tanınmasına ilişkin direktif gereği, profesyonellerin sınır ötesi hareketini mümkün kılarak yurt dışında mesleklerini icra etmelerine ya da istihdam olmalarına olanak tanıyacak. Akademik yeterliliklerinin Avrupa’da ve Avrupa dışında tanınmasına yol açacak. Yani özetle, yurt dışında her alanda geçerliliği olan, Avrupa vizesi niteliğinde bir diplomaya sahip olacaklar. Ülkemizin araştırma üniversiteleri arasında yer almamız, sorumluluklarımızı daha da artırdı. Her geçen gün, bir önceki günden daha iyi olmamız gerekiyor. Kaliteye ve akreditasyona verdiğimiz önemin ve bu konudaki çalışmalarımızın meyvelerini almaya devam ediyoruz. Veri tabanına en çok program yerleştiren üçüncü devlet üniversitesiyiz. Emek veren herkese teşekkür ediyorum. Türk yükseköğretimine hayırlı olsun” diye konuştu.
Yükseköğretim Kurulu tarafından TYÇ Kuruluna gönderilen ve veri tabanına işlenen 129 diploma programının içerisinde Ege Üniversitesinden; Biyomühendislik, İnşaat, Tekstil, Bilgisayar, Gıda, Makine, Elektrik-Elektronik, Kimya mühendislikleri, Tıp Fakültesi ile Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümleri bulunuyor.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
İlginizi Çekebilir