© Kamusal Haber 2021

BAKAN GÜL, AVRUPA KONSEYİ ADALET BAKANLARI KONFERANSI’NA KATILDI

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, mağdur hakları içerisinde çocuğun menfaatinin ön planda tutulduğunu belirterek, “Bize göre çocuk hakları, genel anlamda insan hakları kavramının ayrılmaz bir parçasıdır ve bu hakların korunması, devletin temel amaç ve görevleri arasındadır” dedi.

Adalet Bakanı Gül, Avrupa Konseyi Dönem Başkanı İtalya'nın ev sahipliğinde Venedik’te düzenlenen Avrupa Konseyi Adalet Bakanları Konferansına katıldı. ‘Suç ve Ceza Adaleti: Avrupa'da Onarıcı Adaletin Rolü’ temalı konferansta konuşan Bakan Gül, Türkiye'nin, kurucu üyesi olduğu Avrupa Konseyi’nin siyasi rolü, görünürlüğü ve etkinliğinin artırılmasına büyük önem verdiğini belirtti.

CUMHURİYETİMİZİN 100. YILINA GÜVEN ADALET HEDEFİYLE KARARLILIKLA YÜRÜYORUZ

Türkiye'nin hukukun üstünlüğü, insan hakları ve demokrasi standartlarını daha da yükseltmek amacıyla her alanda olduğu gibi adalet sisteminde de kesintisiz reform iradesine sahip olduğunun vurgulayan Bakan Gül, "Cumhuriyetimizin 100. yılına güven veren ve daha erişilebilir bir adalet hedefimiz doğrultusunda kararlılıkla yürüyoruz. Bu süreçte temel politika belgelerimiz, Yargı Reformu Strateji Belgemiz (YRS) ile İnsan Hakları Eylem Planımızdır (İHEP)" dedi. 

MAĞDURLARA SUNULACAK HAK VE HİZMETLER İÇİN AYRI BİR BİRİM KURDUK

YRS ve İHEP’te çocuk adalet sistemini geliştirmeye yönelik faaliyetlere geniş yer ayırdıklarını anlatan Bakan Gül, çocuk haklarının insan hakları kavramının ayrılmaz parçası olduğunu vurguladı. Bakan Gül sözlerini şöyle sürdürdü:

 "Bize göre çocuk hakları, genel anlamda insan hakları kavramının ayrılmaz bir parçasıdır ve bu hakların korunması, devletin temel amaç ve görevleri arasındadır. Bu kapsamda, öncelikle bakanlığımız bünyesinde başta çocuklar olmak üzere tüm suç mağdurlarına sunulacak hak ve hizmetler konusunda çalışmalar yapmak amacıyla ayrı bir birim kurduk. Bunun yanı sıra tüm il adliyelerimiz bünyesinde psikolog, pedagog ve sosyal hizmet uzmanlarının olduğu adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüklerini oluşturduk."

DÜNYA ÇOCUKLAR GÜNÜNDE TÜRKİYE’NİN İLK ÇOCUK ADALET MERKEZİNİ FAALİYETE GEÇİRDİK

Adalet Bakanı Gül, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'nde Erzurum’da yeni bir model olan Çocuk Adalet Merkezi’ni faaliyete geçirdiklerini belirterek, adliyeden bağımsız ayrı bir binada çocuk mahkemeleri, çocuk soruşturma bürosu ile adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüğünü bir arada yapılandırıldığını anlattı. Bu merkezlerde baro, adli tıp uzmanı, sosyal hizmetler görevlisi, kolluk çocuk soruşturma bürosu, üniversiteler ve diğer ilgili birimlere de yer verildiğini vurgulayan Bakan Gül, “Yine son yıllarda ülkemizde çocuk dostu adli usullerin işletilmesine yönelik çalışmalara hız verdik. Bu çerçevede, adli sürece dahil olan çocukların beyanlarının alınması için Adli Görüşme Odalarını sisteme kazandırdık. Bu özel ortamlarda çocuğun üstün yararı ilkesi doğrultusunda işlemler yerine getirilmektedir. Bilindiği üzere, suç işleyen çocukların yetişkinler gibi yargılanmaları, cezalandırılmaları, onları yeni suç ve benzeri risklerden koruyamamakta, hatta daha fazla riske açık hale getirmektedir." diye konuştu.

ONARICI ADALET YAKLAŞIMIYLA ÇOCUK ADALETİ SİSTEMİMİZİ YENİDEN YAPILANDIRIYORUZ

Türkiye’nin ulusal mevzuatında 2005'ten beri ‘Çocuk Koruma Kanunu’ ve çocuklara ilişkin çeşitli yasal düzenlemeler bulunduğunu aktaran Bakan Gül, "Bu kapsamda, çocuk hükümlülerin cezalarını infaz etme sürecinde, eğitilmelerine, meslek edinmelerine ve yeniden toplumla bütünleştirilmelerine imkan sağlamak adına çocuk eğitim evlerini kurduk. Ayrıca, eğitim evlerinde öğrenimlerine devam eden gençlerin, 21 yaşına kadar bu kurumlarda kalabilmelerine fırsat tanıdık" dedi.

Bakan Gül, kişileri ceza adaleti sistemi dışına çıkarmaya yönelik eleme araçları olan uzlaşma, kamu davasının açılmasının ertelenmesi ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması gibi usulleri, çocuklar bakımından daha geniş uyguladığını kaydetti.

MAĞDUR HAKLARI İÇERİSİNDE ÇOCUĞUN MENFAATİ, DUYGU VE PSİKOLOJİSİ ÖNCELİĞİMİZDİR

Çocukların mutluluğu ve üstün yararı için hukuk sisteminde yeniliklerin izini sürmeye devam edeceklerini vurgulayan Gül, "Adalet hizmetlerinde mağdur haklarına özel bir önem verirken, mağdur hakları içerisinde de çocuğun menfaati, duygu ve psikolojisi önceliğimizdir. Bu konferansta sizlerin de aynı amaç ve hedeflere sahip olduğunuzu görmekten memnunum. Konferansın çocuklara yönelik onarıcı adaletin yaygın şekilde uygulanmasına uluslararası ölçekte ciddi katkı sunacağına inandığımı ifade etmek istiyorum." diye konuştu.

Adalet Bakanı Gül, toplantı kapsamında bulunduğu İtalya'da mevkidaşı Marta Cartabia, Azerbaycan Adalet Bakanı Fikret Mammadov, Gürcistan Adalet Bakanı Rati Bregadze, İspanya Adalet Bakanı Pilar Llop Cuenca, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric ile ayrı ayrı görüşmeler yaparak fikir alış verişinde bulundu.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER