CHP’li Köse, kadın istihdamındaki azalışa dikkat çekti
GÜNDEMCumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Danışmanı Fatma Köse, kadın istihdamının azaldığına işaret ederek, kadın emeğinin görünür kılınmasında kooperatiflerin önemine vurgu yaptı. CHP Genel Başkan Danışmanı Fatma Köse, TÜİK’in açıkladığı işgücü verilerinin bir ayda erkek istihdamının 117 bin kişi artarken kadın istihdamının 332 bin kişi azaldığını ortaya koyduğunu anımsatarak, çalışma yaşamında kadınlara karşı mevcut her türlü ayrımcılığın kaldırılması gerektiğini söyledi. Cumhuriyet Halk Partisi’nin üretkenliğin artırılmasında, üretici emeğinin değerlendirilmesinde, gelirin daha adil paylaşımında, dar gelirli tüketicinin korunmasında önemli katkılar sağlayan kooperatifleri desteklediğini dile getiren Köse, şöyle devam etti: ”Kadın kooperatifleri, kadınların toplumsal hizmetler sağlamak için bir araya geldikleri ve kendi kendilerini finanse ettikleri küçük ölçekli işletmelerdir. Buna rağmen büyük ölçekli endüstriyel kooperatiflerle aynı vergi ve harçlara tabi tutulmaktadırlar. Bu nedenle konumları da risklidir. Kadın kooperatiflerinin çoğu vergi ödemenin çok büyük bir yük olduğunu belirtmektedir. İkincisi, kadın kooperatifleri, kâr amacı güden diğer tür işletmelerle aynı oranda kurumlar vergisi ödemektedirler. Vergi yasalarındaki vergi muafiyet ve indirimleri ile ilgili maddeler ve kamusal kaynaklardan yararlanma ile ilgili yasa ve yönetmeliklerin sosyal amaçlı kooperatifleri de kapsayacak şekilde Kooperatif Yasasında yapılacak değişikliklerle uyumlu hale getirilmesi, ilgili kanunlarda (noter ve ticaret odaları) kooperatiflerin kuruluş masraflarının düşürülmesi için düzenlemeler yapılması gerekmektedir. KADIN KOOPERATİFLERİ, DAHA YAKIN BİR İLGİYİ HAK EDİYOR
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Danışmanı Fatma Köse, kadın istihdamının azaldığına işaret ederek, kadın emeğinin görünür kılınmasında kooperatiflerin önemine vurgu yaptı.
CHP Genel Başkan Danışmanı Fatma Köse, TÜİK’in açıkladığı işgücü verilerinin bir ayda erkek istihdamının 117 bin kişi artarken kadın istihdamının 332 bin kişi azaldığını ortaya koyduğunu anımsatarak, çalışma yaşamında kadınlara karşı mevcut her türlü ayrımcılığın kaldırılması gerektiğini söyledi. Cumhuriyet Halk Partisi’nin üretkenliğin artırılmasında, üretici emeğinin değerlendirilmesinde, gelirin daha adil paylaşımında, dar gelirli tüketicinin korunmasında önemli katkılar sağlayan kooperatifleri desteklediğini dile getiren Köse, şöyle devam etti: ”Kadın kooperatifleri, kadınların toplumsal hizmetler sağlamak için bir araya geldikleri ve kendi kendilerini finanse ettikleri küçük ölçekli işletmelerdir. Buna rağmen büyük ölçekli endüstriyel kooperatiflerle aynı vergi ve harçlara tabi tutulmaktadırlar. Bu nedenle konumları da risklidir. Kadın kooperatiflerinin çoğu vergi ödemenin çok büyük bir yük olduğunu belirtmektedir. İkincisi, kadın kooperatifleri, kâr amacı güden diğer tür işletmelerle aynı oranda kurumlar vergisi ödemektedirler. Vergi yasalarındaki vergi muafiyet ve indirimleri ile ilgili maddeler ve kamusal kaynaklardan yararlanma ile ilgili yasa ve yönetmeliklerin sosyal amaçlı kooperatifleri de kapsayacak şekilde Kooperatif Yasasında yapılacak değişikliklerle uyumlu hale getirilmesi, ilgili kanunlarda (noter ve ticaret odaları) kooperatiflerin kuruluş masraflarının düşürülmesi için düzenlemeler yapılması gerekmektedir.
KADIN KOOPERATİFLERİ, DAHA YAKIN BİR İLGİYİ HAK EDİYOR
Kadın kooperatiflerine yönelik özel fon olanakları yetersizdir. Bu fonlara nasıl erişileceği konusunda bilgileri yetersizdir. Kadın kooperatiflerin karşılaştığı en büyük zorluklar mali niteliktedir. Sosyal Güvenlik Kanununda kadın kooperatifleri ortaklarının sigortalanmasına ilişkin kolaylıklar getirilmesi ve YK üyelerinin sigortalanabilmesi ile ilgili düzenlemeler yapılması gerekmektedir. Belediyeler Kanununda Belediyenin görev ve sorumlulukları maddesinde destekleyebileceği ve işbirliği yapabileceği kuruluşlar arasında Kadın Kooperatiflerinin de belirtilmesi ile ilgili düzenleme yapılması önerilmektedir. Kamu ihale kanununda özel amaçlarla (kadın istihdamının artırılması ve kadın-erkek eşitliğinin desteklenmesi, vb gibi) ihale yapılmaksızın mal ve hizmet alımı yapılabilecek kuruluşlar arasına Kadın Kooperatiflerinin de eklenmesinin gerektiği düşünülmektedir.
Kadın kooperatifleri, en azından toplumsal, sosyal nitelikleri nedeniyle daha yakın bir ilgiyi hak etmekte, politika ve mevzuat reformlarıyla desteklenmeleri gerekmektedir.”
GİRİŞİMCİ KADINLARA DAHA ÇOK DESTEK VERİLMELİDİR
Kadın istihdamının önemine vurgu yapan Köse, ”Kadın - erkek eşitliğini sağlam temeller üzerinde kurabilmek için fırsat önceliği cinsiyetler arası eşitliğin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmelidir.
Çalışma yaşamında kadınlara karşı mevcut her türlü ayrımcılık kaldırılmalı, iş için değerlendirme ile işe girişte kadınların işe alınması teşvik edilmelidir. Kadınların çalışma yaşamında daha çok yer alabilmeleri için işyerlerinde kreş olanakları yaygınlaşmalıdır. Girişimci kadınlara daha çok destek verilmelidir. Çocuk ve yaşlı bakımı için gerekli olan kurumlar geliştirilerek, çalışan annelerin iş yükleri azaltılmalıdır. Gebeliğe, analığa, emzirmeye ve cinsiyete bağlı işten çıkarmaları ve doğumdan sonra çalışmaya dönen kadınlara uygulanan ayrımcılığın yasal ve idari yapılanmalarla önlenmelidir.
Kadın sağlığıyla ilgili sağlık hizmetlerinin niteliği yükseltilmeli; kadın sağlığı konusunda koruyucu sağlık önlemleri geliştirilmelidir. Çocuk yaşta evliliklerin önüne geçilmelidir” dedi.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
İlginizi Çekebilir