”İzmit Meydana çıkacak”
YERELMilli İrade Meydanı Proje tanıtım programında konuşan Başkan Tahir Büyükakın; ”7/24 yaşayan bir alan olacak ve proje başladıktan sonra 1 yıl içerisinde bitirilecek” dedi.
Milli İrade Meydanı Proje tanıtım programında konuşan Başkan Tahir Büyükakın; ”7/24 yaşayan bir alan olacak ve proje başladıktan sonra 1 yıl içerisinde bitirilecek” dedi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit için önemli olan ve birçok önemli etkinliğe ev sahipliği yapan Milli İrade Meydanını kent meydanına çeviriyor. Kamuoyunun yakın takibinde olan projenin lansmanı Kocaeli Kongre Merkezinde yapıldı.
GENİŞ KATILIM
Programa Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, Başkan Vekili Yaşar Çakmak, Mimar Mucip Ürger, Ak Parti Kocaeli İl Başkanı Mehmet Ellibeş, MHP Kocaeli İl Başkanı Yunus Emre Kurt, İzmit Belediyesi Başkan Yardımcısı Emirşah Torun, Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Fatih Taşdelen, Gençlik ve Spor İl Müdürü İbrahim Aktürk, Genel Sekreter Yardımcıları Hasan Aydınlık, Gökmen Mengüç, Sadık Uysal, akademisyenler, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.
”İNSANLARIN MUTLU OLACAĞI BİR YAŞAM ALANI OLACAK”
Proje Mimarı Mucip Ürger, ”Çok mutlu bir şekilde hazırladık projeyi. Aslına bakarsanız içinde bulunduğumuz bu yapıdan başladık çalışmaya. Kocaeli hakkında fikir üretmeye başladık. Perşembe pazarı bu sürecin bir parçası ama bir bütün içerisinde değerlendirilmiş bir tasarım. Bizim bu süreçte olmamızı sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum. Proje, bir meydan projesi. Herkesin bir araya gelebileceği bir yer olarak tasarlamayı hedefledik. Yapmaya çalıştığımız şey bu saçağın altında konforlu, dinamik, insanların mutlu olacağı bir yaşam alanı kurmak. Projesini yapma imkanı bulduğumuz yürüyüş yolunun kentin bütün enerjisini atabileceği bir yer oluşturuyor proje sonunda. Dünyadaki birçok kent meydanı gibi yeterli büyüklüğe sahip ve ulaşım olarak çok kolay bir yer” ifadesini kullandı.
”BURADA HERKESE YER VAR”
Milli İrade Meydanı için bir takım stratejiler geliştirdiklerini ifade eden Mimar Ürger, ”Projemiz kapsayıcı bir proje. Herkesin kendine ait bir şey bulması. Kocaeli’nin hüznünün sevincinin paylaşıldığı bir meydan. İkincisi de bir sığınak olmasını istedik. İnsanların kent yaşamından uzaklaşmak istediği anlar olabilir, bunun için de kent meydanı önemlidir. Sizi yağmurdan, kardan, güneşten koruyan, içinde mutlu olduğunuz bir yer olmasını istedik. Sonuncusu da canlı olmasını istedik. Belli bir miktarda altyapı ve otopark alanını ayırdıktan sonra genişçe bir açık alan üretmek ve bunu yeşille sarmak. Kentin üzerine düşündüğümüz diğer parçaları bu alanla bağlamak. Buraya mekanlar kurgulamak. Burada herkese yer var” açıklamasında bulundu.
”FONKSİYONEL BİR ALAN KURACAĞIZ”
Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, ”Çok fonksiyonlu bir alan tasarlayacağız. Çok büyük bir alan. Genel Sekreterlik dönemimde de çok gündemde olan bir alandı. Birçok proje önerisi sunuldu. Teleferik projesinin buradan başlaması bile önerildi. Yaşadığımız süreçte bunların hiçbiri gerçekleştirileceğini anladık. İzmit’in nefes alacağı, insanların gezebileceği, farklı amaçlar kullanılabileceği bir alana ihtiyaç vardı. Bu alan o ihtiyaca cevap bulacak. Alan birçok etkinlikte kullanılabilecek. Alanın bir yöneticisi olacak. Proje tamamlandıktan sonrada proje olarak kalacak. Büyükşehir Belediyesine ait olacak, ama bir yönetim tarafından kurulacak. İhale sürecinin ardından 2022 yılının mart ayında yer teminini yapmayı hedefliyor, 1 sene içerisinde de vatandaşlarımızın kullanımına açmayı hedefliyoruz” dedi.
”7/24 YAŞAYAN BİR ALAN”
Alanda 350 araçlık bir otopark olacağını belirten Başkan Büyükakın, ”Kent meydanı kaybedilmeden alanın her daim kullanılacak bir alan olarak tasarlayacağız. 7 gün 24 saat yaşayabilen, gençlerin rahatlıkla gezebileceği, çocuklarınızı gözünüz kapalı bir şekilde bırakacağınız bir alana dönüştüreceğiz. Yaşadığımız çağ teknoloji çağı, bu alan teknolojiden uzaklaşma alanı olmalı. Bulunduğu konum gereği Milli İrade Meydanı yürüyüş yolunun bir parçası. Yürüyüş yolundan yürüyen vatandaşlarımız orada nefes alabilmesi lazım. Bunun için o alanın en güzel kullanılma şekli meydan projesiydi. Birçok kez toplantı yaptık. Alanın en güzel kullanım şekli fonksiyonel bir tasarıma sahip bir alan olmaması olarak tasarlanmasıydı” ifadesini kullandı.
”AĞAÇLARLA ÇEVRİLİ BİR MEYDAN”
Başkan Büyükakın, ‘’Milli İrade Meydanı projemiz beton sarılı bir proje olmayacak. İnsanların nefes alacağı bir alan olacak. Etrafı betonla değil, ağaçlarla çevrili olacak. Farklı etkinliklerin yapılacağı alanlar olacak. Her mevsim koşullarında kullanılması için alanın çatısında bir tente olacak. Her koşulda kullanım imkanını sağlayacak. Çok kapsamlı bir kütüphane alanı kurulacak” bilgisini verdi.
50 BİN M² PROJE ALANI
Yaklaşık 50 bin m² büyüklüğe sahip alanda yapılacak proje bölgenin cazibe merkezi olacak. İçerisinde değişebilir ve yenilenebilir olarak öngörülen, öğrenme, paylaşma ve hareket fonksiyonlarına hizmet eden
toplam 2 bin 796 m² tek katlı parçalı kapalı alan inşa edilecek. Alan içerisinde ayrıca 125 kişilik çok amaçlı salon, fitness ve spor stüdyosu, kitap kafe, eğitim atölye ve sınıfları, kafe yapıları yer alıyor.
SOSYAL DONATILAR
Alanda ayrıca 14 bin 800 m² toplanma alanı, kuru havuz, 13 bin 50 m² içerisinde doğal amfi oturma alanları, çocuk parkı, açık oyuncak alanı, açık sergi alanı da yer alan yeşil alan, 11 bin 140 m² 350 araçlık açık otopark bulunuyor.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
İlginizi Çekebilir