KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN ÖNLENMESİ İÇİN HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ
GÜNDEMMillî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2022 Yılı Yol Haritası Toplantısı"na katıldı. Özer, toplantıda yaptığı konuşmada kadına yönelik şiddeti önleme sürecine Millî Eğitim Bakanlığı olarak daha önce olduğu gibi bundan sonra da her türlü desteği vereceklerini belirtti.
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede 2022 Yılı Yol Haritası" konulu toplantıya katıldı.
Toplantıda yaptığı konuşmada kadına yönelik şiddeti önleme sürecine Millî Eğitim Bakanlığı olarak daha önce olduğu gibi bundan sonra da her türlü desteği vereceklerini belirten Bakan Özer, bu noktada en kritik konulardan birinin "eğitim" olduğuna dikkati çekti.
Eğitim alanında son 20 yılda devasa bir dönüşüm gerçekleştiğine işaret eden Özer, okul öncesinden yükseköğretime kadar tüm eğitim kademelerinde eğitime erişimin önemli ölçüde yükseldiğini belirtti.
Dönüşümün anahtar kelimelerinin "kitleselleşme" ve "evrenselleşme" olduğunu, son 20 yılda çok sayıda okul ve derslik yapıldığını, çok sayıda öğretmen alınarak öğretmen başına düşen derslik sayısının ciddi oranda düştüğünü ifade eden Bakan Özer, şunları kaydetti:
"İlk defa OECD ortalamalarını yakalayan bir ülke konumuna geldik. Bu kitleselleşmeden en fazla yararlananlar, kız çocuklarımız oldu. 2014 yılı itibarıyla tüm eğitim kademelerinde kız çocuklarımızın okullaşma oranı yükseldiği gibi özellikle ortaöğretim seviyesinde ve yükseköğretim seviyesinde ilk defa erkek çocuklarının okullaşma oranını geçti. Bu çok kritik bir veridir. Çünkü kadınlarımızın toplumsal statülerinin güçlendirilmesi, eğitimle ve istihdamla doğrudan ilişkilidir. İnşallah, bu süreçte Bakanlık olarak tüm arkadaşlarımızla sürece odaklanıp kız çocuklarımızın özellikle okul öncesi eğitime erişimiyle ilgili çok ciddi bir şekilde iyileştirmeler gerçekleştireceğiz."
Yakın zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın katılımıyla "Nerede Kalmıştık?" projesinin başlatıldığını hatırlatan Özer, "Bu projenin en büyük özelliği, eğitimlerini bir şekilde yarıda bırakmış olan kadınlarımızın Millî Eğitim Bakanlığının sunmuş olduğu imkânlarla eğitime dâhil olmalarıydı. Süreç çok başarılı bir şekilde devam ediyor." diye konuştu.
18 yaş üzerinde liseyi bitirme süresinin 2 yıla indirilerek istihdama erişimin kolaylaştırılması, bu yolla da kadınların toplumda çok daha güçlü olmaları açısından kıymetli bir hamle yapıldığını anlatan Bakan Özer, son yıllarda mesleki eğitimle ilgili yapılan açılımların da kadınların iş gücü piyasasına geçişini kolaylaştırmada önemli fırsatlar sunduğunu belirtti.
Bakanlık olarak Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı rehberlik araştırma merkezleri üzerinden kadına şiddet, şiddetin farkındalığı, zorbalık, siber zorbalık ve tüm bu kavramlarla ilişkili kadını da ilgilendiren konularla ilgili rehberlik çalışmalarının başarılı bir şekilde yürütüldüğünü ifade eden Özer, halk eğitim merkezlerinin hızlı bir sertifikasyon süreci yürüttüğünü söyledi.
2022 yılında bu hizmetlerin kapsamının genişletilerek devam edeceğini belirten Millî Eğitim Bakanı Özer, "Halk eğitimi merkezlerinden yararlanan vatandaş sayımız 4,6 milyona ulaştı. 2022 yılında bu sayıyı 10 milyona ulaştırmayı hedefliyoruz. Bunun en büyük faydalanıcıları da kadınlarımız olacaktır." dedi.
Özer, toplantı vesilesiyle tüm basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutladı.
İlginizi Çekebilir