Konukevlerinde kalan 8 bin 784 Kadın Meslek Kurslarına Yönlendirildi
GÜNDEMAile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından kadına yönelik şiddetle mücadelenin yanı sıra kadınların güçlendirilmesi, statüsünün yükseltilmesi ve toplum içinde hak ettiği refah payına sahip olması amacıyla yürütülen hizmetler kapsamında 2021'de konukevlerinde kalan 8 bin 784 kadın meslek kurslarına yönlendirilirken, 321 kadın da işe yerleştirildi.
Kadına yönelik verilen hizmetler kapsamında kadın konukevlerinde, kadınların, psiko-sosyal ve ekonomik sorunlarının çözüme kavuşturulması, güçlenmesi ve beraberindeki çocuklarıyla geçici süreyle kalabilmesi için hizmet sunuluyor.
Bu doğrultuda, Bakanlığa bağlı 112 kadın konukevinde 2 bin 779, yerel yönetimlere bağlı 33 kadın konukevinde 735, Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne bağlı 3 kadın konukevinde 90 ve sivil toplum kuruluşlarına bağlı 1 kadın konukevinde 20 olmak üzere, toplam 149 kadın konukevinde 3 bin 624 kişilik kapasiteyle hizmet veriliyor.
Geçen yıl 58 bin 800 kadına ve beraberindeki 25 bin çocuğa hizmet sunuldu. Kadınların yüzde 50,4'ü barınma ihtiyacı, yüzde 49,6'sı şiddet mağduru oldukları gerekçesiyle konukevlerinde hizmet aldı.
Uluslararası veriler değerlendirildiğinde Türkiye'de hizmet sunan kadın konukevlerinin yatak kapasitesi, ülke nüfusuna oranla hem Avrupa hem de AB üyesi ülkelerden yüksek olarak belirtiliyor.
Avrupa Konseyinin kadına yönelik şiddetle mücadelede destek hizmetleri minimum standartlarına göre her 10 bin nüfus için bir yatak kapasitesi ön görülüyor. Son yapılan nüfus sayımı doğrultusunda Türkiye'de nüfus/yatak oranı değerlendirildiğinde 46 Avrupa ülkesinde 31 bin kişiye 1 yatak, 28 AB ülkesinde 26 bin 231 kişiye 1 yatak düşerken, Türkiye'de 23 bin 382 kişiye 1 yatak düşüyor.
Bakanlık tarafından, kadına yönelik şiddetle mücadelenin yanı sıra kadınların güçlendirilmesi, statüsünün yükseltilmesi ve toplum içinde hak ettiği refah payına sahip olması amacıyla yürütülen hizmetler kapsamında 2021'de konukevlerinde kalan 8 bin 784 kadın meslek kurslarına yönlendirilirken, 321 kadın da işe yerleştirildi.
Konukevinden hizmet alan kadınların, konukevi sonrası ev kiralamalarına ve eşya ihtiyacının karşılanmasına yönelik belediyeler ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarıyla (SYDV) iş birliği içinde destek sağlandı.
Bu kişilerin kreş çağındaki çocukları için kreş desteği verildi, 12 yaşından büyük erkek çocuklarının da belirlenen konukevlerinde anneleriyle kalmaları için uygun şartlar oluşturuldu.
İlginizi Çekebilir