Orta Asya Ülkeleriyle Tacikistan’da Bölgesel Toplantı Gerçekleştirdiler
GÜNDEM“Gelişmekte Olan Orta Asya Ülkelerinde Eğitim ve Sendikal Sistem: Temel Sorunlar ve Çözümler” başlıklı toplantı,Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de yapıldı. Toplantıya Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Latif Selvi,Tacikistan Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Jurazoda Jamshed Habibullo,Tacikistan Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası (TUESWRT) Başkanı Zulkhiya Nozakova, Kazakistan Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası Başkanı Mukasheva Aigul, Belarus Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası Başkanı Tatiana Romanova Yakubovic katıldı.
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan yardımcıları Muammer Karaman, Şükrü Kolukısa ve Hasan Yalçın Yayla’nın da hazır bulunduğu toplantıda konuşan Latif Selvi, sözlerine, toplantıyı birlikte düzenledikleri Tacikistan Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası Başkanı Zulkhiya Nozakova’ya ve arkadaşlarına ev sahipliğinden ve özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ederek başladı. Eğitimi, çalışma hayatını, sendikacılığı,dayanışmave tecrübe paylaşımını öne çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden Selvi, “Bizim asıl hedefimiz,öğrencilerimizi çağ nüfusuyla rekabet edebilen bir başarı standardına kavuşturmaktır. Bunu başarabilmek, eğitimle ve eğitimli nesillerle mümkündür. Eğitimimizi daha başarılı hâle getirmek için ortak çalışmalar yapabilir, küresel ölçekte kaliteli bir eğitim için standart oluşturabilir ve bu bağlamda çalışmalar yürütebiliriz” dedi.
Güzel ve faydalı olanın yaygınlaşması, yeniliklerin hayatımıza olumlu etki yapabilmesi için karşılıklı iletişime ihtiyaç olduğunu kaydeden Selvi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tecrübe ve bilginin paylaşılması, nesilden nesile aktarılması son derece önemlidir. Yeni araştırmalar, üretilen araçlar, iletişim unsurları, keşifler bize yeni imkânlar, fırsatlar sunuyor. Politikamız, eğitimde toplam kalite, hayatımızda ise ‘insanca yaşam herkesin hakkıdır’ düşüncesi ile adım atmaktır. Oluşturacağımız ortak zeminlerde olup bitenleri, geleceği müzakere etmeli, eğitim politikalarının şekillenmesine katkıda bulunmalıyız.”
Eğitimde uluslararasılaşmaya da değinen Selvi, küreselleşmenin en önemli etkilerinden birinin öğretim üyesi ve öğrenci hareketliliği olduğunudile getirerek, “2008 yılında dünyanın çeşitli ülkelerinden 17 bin uluslararası öğrenci ülkemizde öğrenim görmekteyken, 2017 yılında bu sayı 118 bine ulaşmıştır. Küreselleşme ve neoliberal politikaların hızla arttığı günümüzde öğretmenlerin haklarını koruma konusunda sendikalara ek görevler düşmektedir. Sendikalar, öğretmenlerin mevcut durumları, çalışma şartları, sorunları ve talepleri konusunda sürekli izleme ve değerlendirme çalışmaları yapmalı, politikalar geliştirmelidir” ifadelerini kullandı.
Tacikistan Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Jurazoda Jamshed Habibullo, programa ev sahipliğinden ötürü TUESWRT’yi tebrik ederek, “Bu programın ortağı olan Eğitim-Bir-Sen’e teşekkür ediyorum.Bu tür programların daha da yaygınlaşmasını temenni ediyorum. Sendikaların eğitimin gelişmesinde ki rolü yadsınamaz. Bizler sendikacı arkadaşlarımızla bir araya geldiğimizde ‘Tacikistan’ın eğitimini nasıl geliştirebiliriz’i konuşuyor ve müzakere ediyoruz” dedi.
TUESWRT Başkanı Zulkhiya Nozakova, projeyi oldukça önemsediklerini ve bunun devamlı hâle gelmesini ümit ettiklerini vurgulayarak, “Biz bu programı 2019’da yapmayı planlıyorduk, ne yazık ki kovid-19 salgınıyla birlikte toplantımızı ertelemek zorunda kaldık” diye konuştu.
Kazakistan Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası Başkanı Mukasheva Aigul, toplantıyıorganize eden Eğitim-Bir-Sen’e ve TUESWRT’a teşekkür ederek, şunları kaydetti: “Bu toplantı, tecrübe paylaşımı açısından oldukça önemlidir. Bizler eğitimimiz en iyi seviyeye ulaştırmak için elimizden gelen ne varsa yapmaya hazırız. Bu bağlamda uluslararası işbirliğine her zaman önem veriyoruz.”
Belarus Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası Başkanı Tatiana Romanova Yakubovic,işbirliğinin önemine dikkat çekerek, “Sendika olarak, kaliteli bir eğitimin yalnızca kaliteli eğitimciler ile mümkün olduğuna inanıyoruz. Öğretmenliği seçkin meslek hâline getirmek ve öğretmenlik statüsünü geliştirmek için mücadelemizi sürdürüyoruz. Böylelikle öğretmenlik mesleğini istenilen ve başarılı öğrencilerin seçmek istediği bir meslek hâline getirip eğitimin kalitesini artırmayı planlıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Kolukısa ise, uluslararası 7. kısa film yarışmasıylailgili katılımcılara bilgi vererek, “Kısa film yarışmamızın ilkini ‘Öğretmen’ temalı olarak yedi yıl önce gerçekleştirdik. İkinci kısa film yarışmamızın teması ‘Örgütlenme, üçüncü kısa film yarışmamızın teması ise ‘Vefa’ydı. Daha sonra, kısa film yarışmamızın temasını ‘Eğitim’ olarak belirleyip sabitledik. Bu yarışmayı düzenlemekteki amacımız, insanların eğitimcilerin verdiği emeği, döktüğü teri görmesini sağlamaktır” diye konuştu.
İlginizi Çekebilir