© Kamusal Haber 2021

ÖZER, BLOOMBERG HT'DE EĞİTİM GÜNDEMİNİ DEĞERLENDİRDİ

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Bloomberg HT canlı yayınında eğitim gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Bakan Özer'in açıklamalarından öne çıkan bazı satır başları:

 

Mesleki eğitimde yapılan değişikliklerle işveren ve çalışanlar açısından cazip düzenlemeler yaptık. Bu konuda yapılan değişikliklerle işverenin yükünü devlet aldı. Burada devlet 1-2 milyar TL'lik bir yükü işveren üzerinden almış oluyor.

 

Mesleki eğitimle ilgili tüm düzenlemelerimizi iş dünyası ile istişare ile yapıyoruz.

 

Mesleki eğitim merkezleri genç işsizliği azaltma fırsatları sunuyor.

 

KOBİ'ler için en önemli şey çırak bulmak. Bu düzenlemelerin ardından farklı sektörlerde çırakların sayısı katlandı.

 

2022 yılı sonuna kadar 1 milyon çırak hedefliyoruz. Bunu genç işsizliğini düşürmek için etkin bir enstrüman olarak kullanmak istiyoruz.

 

Türkiye'de 256 tane OSB var. Daha önce 87 tane OSB'de mesleki eğitim merkezi vardı. 2021'in sonunda tüm OSB'lerde mesleki eğitim merkezlerini kurduk.

 

Bir işletmede usta öğretici varsa artık o işletme 40 çırak alabilecek. Bu alanda kapasiteyi artırdık.

 

Tüm sektörlerde ciddi bir talep var. Burada 1 milyon hedefine ulaştığımızda bu talep karşılanmış olacak.

 

Mesleki eğitim merkezlerinde istihdam oranı yüzde 88 düzeyinde. Örneğin Almanya'da bu oran yüzde 77'ler seviyesinde.

 

Mesleki eğitim merkezindeki 370 bin öğrencinin yüzde 50'si 18 yaşın üzerinde. Mesleki eğitim merkezlerinden yararlanan kadın sayısı 29 binden 50 bine çıktı.

 

Mayıs ayında mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenci sayısı 500 bine çıkmış olacak.

 

Biz, Türkiye'nin mesleki eğitim merkezi haritasını çıkardık. Sektörün kümelenmiş olduğu yerlerde mesleki eğitimi kurguluyoruz.

 

Meslek liselerinde 1,5 milyar TL'lik gelir yaratmayı hedefliyoruz. İhtiyaç duyduğumuz tüm maddeleri meslek liselerinde üretebiliyoruz.

 

Mesleki ve teknik eğitimde sektörle öğrencilerin işletmedeki becerilerini birlikte planlıyoruz.

 

Öğretmenlerin eğitimlerini birlikte planlıyoruz, dolayısıyla kısa süre içerisinde mesleki eğitimdeki kalite ve sektörün bakışı değişmeye başladı. 

 

Bununla birlikte mesleki eğitimde üretim kapasitesini artırmaya çalıştık. 

 

Meslek liselerine döner sermaye kapsamında üretim yapılıyor, öğrenci yaparak ve üreterek öğreniyor, dolayısıyla öğrenmiş olduğu beceri kalıcı kılınıyor, mezun olduğunda da istihdamı daha kolay oluyor. 

 

Öğrenciler, üretime yaptığı katkı kadar asgari ücreti kadar para alıyor; öğretmen de iki asgari ücret kadar ilave pay alabiliyor. 

 

Mesleki ve teknik eğitimde 2018 yılında bizim üretim kapasitemiz 217 milyondu, 2021 yılını 1 milyar 162 milyonla kapattık. Mesleki ve teknik eğitimde 2022 yılı Ocak ve Şubat ayları döner sermaye geliri, 2021 yılının ilk iki ayına göre yüzde 200 arttı. Öğrencilere yaklaşık 52 milyon lira, öğretmenlere ise 112 milyonluk pay dağıttık. Bununla öğrenci bir yandan kaliteli bir eğitim alırken aynı zamanda cebine para giriyor, böylece emekle rasyonel bir ilişki kurabiliyor. Bu sene 1.5 milyarlık gelir hedefliyoruz. 

 

Ayrıca ihtiyaç duyduğumuz bütün malzemeleri meslek liselerimiz üretebiliyor. Meslek liseleri Kovid sürecinde maskeden dezenfektana yüz siperliğinden solunum cihazına, maske makinasına kadar her türlü malzemeyi üretebildi. 

 

Öğretmenlik Meslek Kanunu; ülkemizdeki öğretmenlerin v eğitim paydaşlarının 60 yıllık özlemiydi, bu yüzden giderilmiş oldu. 

En önemlisi öğretmenlik, bir kariyer mesleği olarak tanımlanmış oldu. 

 

Öğretmen ataması mutlaka olacak, üzerinde çalışmaya devam ediyoruz, kısa süre içeresinde kamuoyuyla paylaşacağız.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER