© Kamusal Haber 2021

Perşembe Meydandayız! Demokratik Hakkımızı Kullanacağız!

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Haber Global ve Bloomberg HT canlı yayınlarında toplu sözleşmede gelinen süreci değerlendirdi. Yalçın, Memur-Sen’in Perşembe günü Ankara’da gerçekleştireceği eylemde talepleri daha güçlü bir şekilde yineleyeceklerini ifade ederek, zam teklifi beklentisinde olduklarını söyledi.

Ali Yalçın, toplu sözleşmede son bir haftalık zaman diliminde olunduğunu belirterek, “Pazar gününe kadar bu sürecin noktalanması gerekiyor. Teklifi müzakere edilebilir bulmadığımız için yeni teklif çağrısında bulunduk ve bu beklentimiz devam ediyor. Hizmet kolları boyutuyla müzakerelerimiz devam ediyor. Genele ilişkin bir zam teklifi beklentimiz sürüyor ancak sendikalarımız tabandan gelen beklentileri görüşüyorlar” dedi.

Perşembe günü Ankara’da gerçekleştirilecek eylem için teşkilatların hazırlıklara devam ettiğini ifade eden Yalçın, “Teklifin açıklandığı gün genişletilmiş başkanlar kurulu ve başkanlar kurulunu topladık ve ardından 81 ilde yeni bir teklif beklediğimiz çağrısını yineledik. Ardından il temsilcilerimizi Ankara’da topladık. Memur-Sen olarak Perşembe günü 18’de eylem yapma kararı aldık. Demokratik haklarımızı kullanacağız ve barışçıl bir şekilde yapacağız. Şu an teşkilatımız eylem hazırlıklarını devam ettiriyorlar, biz de hizmet kollarında müzakere sürecini devam ettiriyoruz. Hükûmetin yeni bir teklif yapması yönünde bir umudumuz vardı ancak bugün gerçekleştirilmesi planlanan kabine toplantısı Perşembe gününe ertelendi. Umarım kabineden önce bir teklif açıklanır” şeklinde konuştu.

Toplu sözleşme masasının bir umut olduğunu vurgulayan Yalçın, “Toplu sözleşme masası, en büyük sosyal politika aracı. Kapsamlı boyutuyla diğer sosyal kesimleri de ilgilendiriyor. Burada bir memnuniyet gözetilmelidir. Memurun alım gücü düştü. Enflasyon tırmandı. Bizim haklı olduğumuzu gösteren bir tablo var. Keşke haklı çıkmasaydık da ülkede enflasyon yükselmese; makarnada yüzde 36’lık zam olmasa, yağa yapılan zam yüzde 100’ün üzerine çıkmasa, dolar yüzde 46, euro yüzde 56 artmasaydı. Biz memurlar olarak, gerçek enflasyonu yaşıyoruz, alım gücümüz düştü” ifadelerini kullandı.

Toplu sözleşme sürecinde gelinen noktaya değinen Yalçın, “Önceki toplu sözleşmenin son 6 aylık dilimi içerisindeyiz. Dönem sonu itibarıyla yüzde 30’un üzerinde bir enflasyon olacağı gözüküyor. Biz de tekliflerimizi ifade ederken bu rakamları göz önüne alarak yüzde 38’lik bir zam istiyoruz. Bunun yanında toplamda yüzde 6’lık bir refah payı ve 600 TL seyyanen zam talebimiz söz konusu” diye konuştu.

Toplu sözleşmenin yasa gereği 1 Ağustos’ta başlayıp 31 Ağustos’ta sona ereceğini söyleyen Yalçın, “Teklifler bir hafta önce sunulduğu için 26 Temmuz’da tekliflerimizi sunduk ve 2 Ağustos’ta ilk oturumu gerçekleştirdik. Uzlaşma sağlanabilmesi adına 22 Ağustos’a kadar sürecin tamamlanması gerekiyor. Uzlaşma sağlanamazsa hakem kurulu süreci başlar. Konfederasyon olarak üç gün hakem kuruluna gitme sürecimiz var. Hakem kurulu ise beş gün çalışma süreci var. Ancak ben inanıyorum ki bu toplu sözleşme masada bağıtlanır. Çünkü biz sendikalar olarak, en iyi toplu sözleşmenin masada uzlaşmaya varılan toplu sözleşme olduğuna inanıyoruz. Masada ne kadar çok sorun çözülürse çalışanlar açısından o kadar iyi olur” değerlendirmesinde bulundu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER