TYT’de Türkçe Belirleyici Olacak
EĞİTİMYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) sona erdi. Yaklaşık 3 milyon 250 bin aday, hayallerindeki üniversiteye adım atabilmek için sınav salonlarında ter döktü. Bu sene üniversiteye girişte baraj puanı uygulaması kaldırılırken TYT’nin süresi de 30 dakika artırıldı. Önemli yeniliklerle gerçekleşen ve rekor seviyede başvuru yapılan sınavı değerlendiren Uğur Okulları Sınavlar ve Yayınlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt, Türkçe sorularının öğrencileri yorduğuna dikkat çekti. Kurt, TYT’de geçtiğimiz yıl matematik testinin tayin edici olduğunu hatırlatarak bu yıl ise Türkçe’nin belirleyici olacağını vurguladı.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) sona erdi. Yaklaşık 3 milyon 250 bin aday, hayallerindeki üniversiteye adım atabilmek için sınav salonlarında ter döktü. Bu sene üniversiteye girişte baraj puanı uygulaması kaldırılırken TYT’nin süresi de 30 dakika artırıldı. Önemli yeniliklerle gerçekleşen ve rekor seviyede başvuru yapılan sınavı değerlendiren Uğur Okulları Sınavlar ve Yayınlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt, Türkçe sorularının öğrencileri yorduğuna dikkat çekti. Kurt, TYT’de geçtiğimiz yıl matematik testinin tayin edici olduğunu hatırlatarak bu yıl ise Türkçe’nin belirleyici olacağını vurguladı.
”TÜRKÇE SINAVI ÖĞRENCİLERİ YORMUŞ”
Dr. Görkem İldaş’ın hazırlayıp sunduğu Yolun Başındayken programına katılan Kurt, sınava ilişkin ilk değerlendirmelerde bulundu. ”Maçın birinci devresi sona erdi” diyen Kurt, Türkçe testinde 7 dil bilgisi sorusunun yer aldığını ve soruların uzun olmasının yanı sıra şıklarda çeldiricilerin bulunduğunu belirtti. Türkçe sınavının geçtiğimiz yılın aksine öğrenciler için zorlayıcı olduğunu dile getiren Kurt, ”paragraf, yorumlama, terim, kelime anlamı, anlam bilgisi yoğun olarak sorulmuş ve şıklarda çeldiricilere yer verilmiş. Türkçe sınavı öğrenciyi yormuş” dedi. Kurt ayrıca ”Öğrenciler Türkçe’den başlayıp yorgun devam ettiyse, sosyalde zorlanmış olabilir” yorumunu yaptı.
”SOSYAL ALANINDA BAŞARIYI DİN KÜLTÜRÜ VE FELSEFE BELİRLEYECEK”
”Sosyal, bu sene geçen yıla benzerdi. Ama adayın felsefede, felsefi terimleri bilmesi gerekiyordu. Herhangi birisi o soruyu mantık yürüterek yapamaz. Tarihte ise, bir iki soruyu zor sormuşlar. Tarih ve coğrafyayı birlikte tasarlayarak soruyu sormuşlar ki çok güzel bir analiz yapmışlar. Okulunda işlemlerini düzgün yapan, araştırma yapan bir öğrenci için iyi analiz yapılmış. Coğrafyada harita okur yazarlığı çok önemliydi. Bizim ülkemizdeki öğrencilerde genellikle istatistik, grafik okuma kavramı maalesef zayıf. Din kültüründe ise iki üç tane çok zor soru sormuşlar. Belki de sosyali belirleyen din kültürü ve felsefedeki bir iki soru olacaktır. Bu sorular sosyalin netlerini etkileyecek öneme sahip.”
”MATEMATİKTE DAHA İYİ SONUÇLAR GELECEK”
Uğur Okulları Sınavlar ve Yayınlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt, matematik sorularını da değerlendirdi. Kurt, geçtiğimiz yıla kıyasla ortaya bu kez daha olumlu bir tablo çıkabileceğini söyledi. TYT’de geçen yıl matematik sınavının belirleyici olduğunu vurgulayan Kurt ”Rasyonel sayılar, ondalık sayılar, işlem gerektiren, problem kurmayla ilgili sorular var. Bu soruların içerisinde öğrenci okuduğunu anlayacak” dedi. Kurt matematik sorularının yalın, net ve açık olması gerektiğini ifade etti. ”Çocukların bize söylediğine göre; geçen seneki o anlaşılması güç olan soru modeli fazla olmadan denklem kurarak matematik sorularını yapabilmişler.”
MATEMATİKTE BAŞARININ ANAHTARI
Kurt’a göre; bazı matematik sorularının öğrencilere zor gelmesinin temel nedeni lise sondaki öğrencilerin ilkokul kafasıyla soru çözmeyi sürdürme alışkanlığıdır. Eğitimci Adil Kurt, ”Öğrenciler lisede modelleme öğreniyor, değişken öğreniyor; o değişkenle soru çözmesi gerekiyor. Öğrenci somuttan soyuta geçiş evresini iyi yapmalı. Sabahtan akşama kadar matematikte soru çözerek başarılı olması mümkün değil. Dolayısıyla öğrenci eğer kitap okuduysa, makale yazdıysa, kompozisyon çalışması yaptıysa matematikte de başarısı artar. Sınava hazırlanan bir öğrenci mutlaka kitap okumalı.”açıklamasında bulundu.
”30 DAKİKALIK ZAMAN ÇOCUKLARI RAHATLATTI”
Kurt, Temel Yeterlilik Testinde sürenin, 30 dakika artırılarak 165 dakika olarak uygulanmasını da değerlendirdi. Bu yeniliğin yerinde bir karar olduğunun altını çizen Kurt sözlerine şöyle devam etti: ”30 dakikalık zaman çocukları rahatlattı, eğer 30 dakika olmasaydı birçok öğrenci çok zorlanacaktı. Bir de sınav formatı çok önemli, Türkçe’den başladığını düşünün yetiştiremedi, ondan sonra sosyalde de matematikte de panikliyor. O panikle okuduğunu anlayamıyor. Okuduğunu anlayamadığı için o çocuğu doğru seçemiyoruz. ”Kurt, son olarak 200 ve üzeri TYT puanının kullanılmasının bu sene son kez uygulanacak olmasının da çok doğru ve yerinde olan bir karar olduğunu belirtti.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
İlginizi Çekebilir