© Kamusal Haber 2021

Yalçın; Meslek Kanunu İvedilikle Meclis Gündemine Alınmalıdır

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Ankara 1 No’lu Şube’nin işyeri temsilcileri toplantısına katıldı. Sendikal çalışmalara, eğitim gündemine ve eğitim çalışanlarının beklentilerine ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı toplantının açılışında konuşan Ali Yalçın, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun ivedilikle Meclis’e sunularak yasalaşması gerektiğini söyledi.

Ağustos ayında örgütlü olmayanlar için yüzde 28,61, örgütlüler için ise en az yüzde 30 olmak üzere 6. Dönem Toplu Sözleşme’yi iki yıllık dönem için bağıtladıklarını hatırlatan Yalçın, “Ancak sonraki süreçte ortaya çıkan ekonomik dalgalanma ve kurdaki hareketlilik memurların alım gücünü düşürdü. Bu nedenle toplu sözleşme devreye girmeden önce enflasyon farklıyla birlikte yeni bir takviye yapılma ihtiyacı ortaya çıktı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile görüşmemizde, Ocak ayında maaşlara yansıyacak olan yüzde 5 zam ve enflasyon farkının üzerine bir iyileştirme gerektiği tespitimizi kendisiyle paylaştık ve asgari ücret çalışmaları biter bitmez bu konu üzerinde çalışmak üzere mutabakat sağladık. Verilen enflasyon farkıyla oluşan alım gücü düşüklüğü telafi edilmeye çalışılırken biz alım gücünün yükseltilmesi noktasında bir ek zam talep ediyoruz. Zammın rakamsal boyutundaki çalışmalarımız sürüyor. Bunlar netleştiği zaman Ocak ayına yetiştirmek üzere konuyu tüm yönleriyle Bakanlık ile müzakere edeceğiz” dedi.

Toplu sözleşmede çalışma yapılması kararı aldıkları 3600 ek gösterge konusunun takipçisi olduklarını kaydeden Yalçın, “Bakanlık bu konuda zaten bir çalışma yürütüyor. Sonrasında biz de sürece dâhil olarak komisyonlar bazında ne yapılabileceğini görüşeceğiz ve 3600 ek göstergenin belirli meslek gruplarından ziyade tüm kamu görevlilerini kapsayacak şekilde hayata geçmesi için mücadelemizi ortaya koyacağız” ifadelerini kullandı.

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkarılması konusunda bir an önce adım atılmasını beklediklerini vurgulayan Yalçın, “Öğretmenlerimizin özlük haklarını koruyup geliştirecek, çalışma şartlarını iyileştirecek, öğretmenliği kariyer mesleğine dönüştürecek içerikte bir meslek kanunu artık Meclis gündemine getirilmelidir” şeklinde konuştu.

Eğitim çalışanlarının çözüm bekleyen sorunlarına da değinen Yalçın, yetkililere çağrıda bulunarak, kadrolu-sözleşmeli-ücretli karmaşasına son verilmesini, öğretmen atamalarının yalnızca kadrolu yapılmasını, istihdamda güçlük çekilen yerlerde teşvik sisteminin uygulanmasını, mülakatın ve adaylık kaldırma sınavının kaldırılmasını, görevde yükselme/unvan değişikliği sınavlarının bir takvime bağlanarak periyodik hâle getirilmesini, okullara bütçe verilmesini, öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliğindeki aksaklıkların giderilmesini, yönetici atama yönetmeliğinin değiştirilmesini, yardımcı hizmetler sınıfının genel idare hizmetleri sınıfına geçirilmesini, genel idare hizmetleri ve yardımcı hizmetler sınıfı personelinin mali ve özlük haklarında iyileştirme yapılmasını istedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER