Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'21'de öğrencilerle bir araya geldi.
31 Ağustos'ta yarışmalarla başlayan TEKNOFEST'21 devam ediyor.
Türkiye'nin ilk Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali, bu yıl dördündü kez İstanbul Atatürk Havalimanı'nda kapılarını misafirlerine açtı.
Millî Eğitim Bakanlığı; öğrenci, öğretmen ve çalışanlardan oluşan 800 kişilik büyük bir ekiple festivalde yerini aldı.
TEKNOFEST çalışmaları Bakanlık adına Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü koordinesinde Destek Hizmetleri, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri, Din Öğretimi, Hayat Boyu Öğrenme, Ortaöğretim ve Temel Eğitim Genel Müdürlükleri tarafından yürütülüyor.
Festival heyecanı sürerken Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer de gençlerle bir araya geldi. Stantları gezerek öğrencilerle sohbet eden Bakan Özer, yarışmalar ve projelerle ilgili bilgi aldı. Bakanlığın 8 genel müdürlük ve 800 katılımcı ile bu festival içinde aktif rol aldığını belirten Özer, sürece katkı verenlere teşekkür etti.
TEKNOFEST'in öğrencilerin farklı bakış açılarını görmeleri açısından önemli bir organizasyon olduğunu dile getiren Bakan Özer, şunları kaydetti:
"TEKNOFEST'in düzenlenmesine büyük emek veren başta Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız olmak üzere Selçuk Bayraktar'a ve tüm çalışma arkadaşlarına en içten şükranlarımı sunuyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız, savunma sanayiyle ilgili, özellikle yerli ve millî savunma sanayiyle ilgili, son yıllarda çok ciddi katkılar ortaya koydu. Tüm alanlarda savunma sanayiyle ilgili ciddi açılımlar gerçekleşiyor. Özellikle ilkokul, ortaokul çağındaki çocuklarımızın ve yükseköğretimde okuyan gençlerimizin bu atmosferde olmalarının, Türkiye'nin savunma sanayiyle ilgili hedefine odaklanmaları ve zihinlerini daha önceden o konular üzerine teksif etmeleri anlamında da çok büyük kazanç sağlayacağına inanıyorum. İnşallah, Türkiye ürettikçe çok daha güçlü olacaktır. Savunma sanayimiz; robotikte, uzay araçlarında ne kadar çok üretirse Türkiye bölgesinde ve dünyada o kadar iddialı bir ülke olacaktır."
TEKNOFEST ziyaretinde Bakan Özer'e Bakan Yardımcısı Ahmet Emre Bilgili, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Burcu Eyisoy Dalkıran, Destek Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Karahan, Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Sabahattin Dülger, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Kemal Varın Numanoğlu, Ortaöğretim Genel Müdürü Halil İbrahim Topçu, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Nezir Gül, Personel Genel Müdürü Fehmi Rasim Çelik, Temel Eğitim Genel Müdürü Yaşar Koçak ve İstanbul Millî Eğitim Müdürü Levent Yazıcı da eşlik etti.
TEKNOFEST'te neler var?
Festivalde göz dolduran çalışmalar arasında Borusan Asım Kocabıyık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Arnavutköy İbrahim Özaydın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Ümraniye Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin ürettiği daha önce de ulusal ve uluslararası yarışmalarda başarı elde eden top toplayan ve fırlatan robotlar dikkati çekiyor.
TEKNOFEST otonom araç kategorisinde ise toplam 24 yarışmacı yer alıyor. Bunlardan 23'ünü üniversite öğrencilerinin oluşturduğu kategoride lise düzeyinde Borsa İstanbul Başakşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi; "sürücüsüz", "uzaktan kumandalı" ve "şoförlü" kullanılabilen aracıyla yarışıyor.
Meslek liselerinde üretilen maske, dezenfektan, kolonya gibi ürünler; mekanik ventilatör solunum cihazı, maskematik de stantta ziyaretçilerle buluşuyor.
BİLSEM'ler ise bu yıl 200 takım ile festivale katılıyor. Akıllı ulaşım kategorisinde 15, Biyoteknoloji İnovasyon kategorisinde 2, Eğitim Teknolojileri kategorisinde 28, İnsanlık Yararına Teknoloji kategorisinde 102, Robotik kategorisinde 3, Uçan Araba Tasarım kategorisinde 2, Liseler Arası İHA kategorisinde 15, Çevre ve Enerji Teknolojileri kategorisinde 16, İnsansız Su Altı Sistemleri kategorisinde 5, Tarım Teknolojileri kategorisinde 2, Turizm Teknolojileri kategorisinde 5, Uluslararası İnsansız Hava Aracı kategorisinde 2, Efficiency Challenge Elektrikli Araç kategorisinde 1, Sanayide Dijital Teknolojiler kategorisinde 1, Savaşan İHA kategorisinde 1, Roket kategorisinde 3 takım yarışıyor.
Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğünün standında Ders Aletleri Yapım Merkezinde okul laboratuvarları için üretilen fen araç gereçleri sergileniyor.
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü ise uzaktan eğitim sürecinde EBA Lise kanalında yayınlanan içeriklerin hazırlık süreçlerine ilişkin tanıtımlar ile beceri temelli etkinlik kitaplarını misafirlerle paylaşıyor. Ayrıca stantta ogmmateryal.eba.gov.tr portalı da tanıtılıyor.
Festivalde ayrıca Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürüne bağlı halk eğitim merkezleri ile olgunlaşma enstitülerinde üretilen ürünler de sergilenerek tanıtılıyor.
Din Öğretimi Genel Müdürlüğü festivalde Başarılı Örnekler Projesi sergisi, Erdem 2021 Destek Projesi, musiki, ebru hat ve tezhipin yer aldığı geleneksel çağdaş ve görsel sanatlar sergisi, Hafızlık Projesi, Hedef 2021 Akademik Destek Projesi, Hisar İnovasyon Sitem Robotik Projesi'ni konuklarla paylaşıyor. Ayrıca uluslararası Anadolu imam hatip liselerinin tanıtımı, yabancı dil programı tanıtımını yapıyor.
Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ise festival ziyaretçilerine Benim Oyun Sandığım Aile Materyali Seti, Erken Çocukluk Eğitim Takvimi, İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP) eğitim materyalleri, TRT EBA Anaokulu, ilk ve ortaokulu ders içerik videoları tanıtımı, dijital içerik uygulamaları, basılı eğitim materyalleri, Kapsayıcı Erken Çocukluk Eğitimi Projesi hikâye kitapları, Akıllı Çiftlik Projesi ile Geçmişten Geleceğe Havacılık Tarihi Projeleri tanıtımını yapıyor.
Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (YEĞİTEK) standında ise Bilişimle Üretim Projesi, EBA platformu tanıtımı, Android tv, Eba Destek Noktası, Pardus yazılımı, tabletlerde örnek uygulamalar sergileniyor.
Yorum Yazın