Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) tarafından bu yıl 8’incisi düzenlenen ”8. GİV Girişimcilik Ödülleri” töreni Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, GİV Genel Başkanı Mehmet Koç ve TÜGVA Başkanı Enes Eminoğlu’nun da konuşmacılar arasında yer aldığı törende, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan’ın takdimiyle 9 farklı kategoride 18 ödül sahiplerini buldu. Girişimci adaylarının başvuruda bulunduğu Proje-Fikir Ödülleri kategorisinde ise 677 proje arasından seçilen 3 başarılı projenin girişimcisine, projelerini hayata geçirmelerine destek olmak adına para ödülü de verildi.
Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) tarafından bu yıl 8’incisi düzenlenen ”8. GİV Girişimcilik Ödülleri” töreni Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, GİV Genel Başkanı Mehmet Koç ve TÜGVA Başkanı Enes Eminoğlu’nun da konuşmacılar arasında yer aldığı törende, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan’ın takdimiyle 9 farklı kategoride 18 ödül sahiplerini buldu. Girişimci adaylarının başvuruda bulunduğu Proje-Fikir Ödülleri kategorisinde ise 677 proje arasından seçilen 3 başarılı projenin girişimcisine, projelerini hayata geçirmelerine destek olmak adına para ödülü de verildi.
Her yıl girişimciler ve yatırımcıların büyük ilgi gösterdiği, Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) tarafından gerçekleştirilen ”GİV Girişimcilik Ödülleri”, Türkiye’de başarılı girişimleri ödüllendirmek ve fikirlerini girişime dönüştürmek isteyen girişimcilere destek ve cesaret vermek amacıyla bu yıl 8. kez düzenlendi. GİV Genel Başkanı Mehmet Koç’un ev sahipliği yaptığı programa KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, TÜGVA Başkanı Enes Eminoğlu, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, AK Parti Milletvekili Selman Özboyacı, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Valisi Vahdettin Özkan, rektörler, iş insanları, genç girişimciler ve öğrenciler katıldı.
Bilal Erdoğan: ”Türkiye her iş gününde 1 milyar dolar ihracat yapan bir ülke haline gelecek”
Törende 8. GİV Girişimcilik ödüllerini takdim eden Bilal Erdoğan, konuşmasında, ”Bugün Türkiye ihracatta 220 milyar doları aştı. Konya’nın nasıl 3 milyar dolara geldiğinden bahsedildiyse, Türkiye’de ihracat 20 yıl önce 30 milyar dolar civarındaydı. Bugün öyle bir hızla ilerliyoruz ki, öyle bir fırsat penceresini Türkiye yakalamış durumda ki muhtemelen yakın zamanda, 6 ay, 1 yıl sürmeden Türkiye her iş gününde 1 milyar dolar ihracat yapan bir ülke haline gelmiş olacak. Bir ülke borçlanarak büyüyebilir. Türkiye bu modeli uzun süre denedi. Cari açık vererek, dünyadan borç toplayarak, dünyadan yatırımcı gelmeksizin, finans sektöründe olsun gerçek somut yatırımlarla olsun yatırımcının gelmesi, borç vermesine dayalı bir büyüme modelini bugüne kadar denedik. Bugüne kadar bununla belli başarıları da yakaladık. Şu anda geldiğimiz nokta, Türkiye’nin altyapıda yaptığı birçok yatırımlar var. Organize sanayi bölgeleri, demiryolları, otobanlar, okullar, hastaneler, şehir içi raylı sistemler, bunların Konya’da ne denli gelişmiş olduğunu Konyalılar çok iyi biliyorlar ama Türkiye’nin dört bir yanında da bunların olduğunu biliyoruz. Bunların yapılmasında maksat elbette başta halkımızın dünyanın müreffeh milletlerinin seviyesinde yaşamasını temin etmek. Ama bunun yanında da yatırım ortamının iyileşmesini sağlamak, hammaddenin, pazarların birbiriyle bütünleşmesini, üretim merkezlerinin ulaşım merkezlerine entegrasyonunu, uluslararası pazarlara açılımı, bunları da aynı zamanda sağlamış bir Türkiye’yi bugün görüyoruz. Geçtiğimiz dönemde özellikle salgın şartlarının getirdiği ekonomik şartlarda gerçekten Türkiye’nin bir fırsat penceresini yakaladığını konuşuyoruz. Bu artık Türkiye’nin borçlanarak değil cari fazla vererek büyüyen, ihracata dayalı büyümenin çok ön plana çıktığı, artık git gide katma değerin yükselerek ihracata yansıdığı, bunun daha kaliteli istihdamla perçinlendiği bir büyüme dönemini yakalamış durumda. Bugün 220 milyar dolar olan ihracatın 500 milyar doları yakaladığını düşünün. Muhtemelen 500 milyar doların bugün hayal olduğunu söyleyenler çıkacak karşımıza. Ama inanın Türkiye 30 milyar dolar yaparken 100 milyar doların hayal olduğunu söyleyenleri ben tanıyordum, görüyordum. Bugün 220 milyar dolar yakalandıysa elbette 500 milyar dolar da yakalanabilir’’ dedi.
Artık Türkiye’nin borçlanarak değil cari fazla vererek büyüyen, ihracata dayalı büyümenin ön plana çıktığı, git gide katma değerin yükselerek ihracata yansıdığı, bunun daha kaliteli istihdamla perçinlendiği bir büyüme dönemini yakalamış durumda olduğunun altını çizen Bilal Erdoğan ”Ekonomide büyüme insana dayalıdır, sermayeye dayalıdır, doğal kaynaklara dayalıdır, teknolojik gelişmeye dayalıdır. Birçok büyüme etkeni konuşulur ama bunlardan bir tanesi vardır ki o da bir milletin, yani ekonominin tarafı olan, katılımcısı olan bireylerin, insanların, toplulukların ekonomik büyüme fikrine sıkı sıkıya sarılmalarıdır” diyerek sözlerini tamamladı.
”KOSGEB’i girişimcilik platformu olarak görüyoruz”
Girişimcinin, Ar-Ge’nin, inovasyonun, Türkiye’de cari açığın kapatılması yönünde yapılacak işlerin birçok noktada destekçisi olduklarını belirten KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, ”Konya’nın hikâyesi Türkiye’nin hikâyesi, girişimciliğin hikâyesi, Türkiye’yi sevenlerin hikâyesidir. O hikâye bugün çok güzel noktalara gelmiş bulunuyor. Biz aynı zamanda, KOSGEB’i sadece bir kamu kurumu olarak kendi hizmetlerinden, desteklerinden faydalandıran olarak değil de bir girişimcilik platformu olarak da görüyoruz. Girişimci İşadamları Vakfı başta olmak üzere birçok dernek ve vakıfla da iş birliğimiz var. Bundan 15-20 yıl önce sadece girişimcilere eğitim verelim, sınıflarda bunları anlatalım derken artık geldiğimiz noktada tek taraflı ders verme yeterli değil. KOSGEB olarak, hâlihazırda uluslararası planda teknoparklarla yürütmüş olduğumuz hızlandırıcı programının yerel unsurunu da devreye sokacağımızın, bu tip yapmış olduğumuz programlarda da daha yaygın ve daha uzun vadeli, Anadolu’nun her yerine yayılan bir şekilde hızlandırıcı programı KOSGEB olarak başlatacağımızın müjdesini vermek isterim. Biz sivil toplumla, vatandaşımızla devletimizi buluşturan iktidarın parçasıyız. KOSGEB olarak bu misyonu sonuna kadar yerine getireceğiz” ifadelerinde bulundu.
GİV Genel Başkanı Mehmet Koç: ”25 girişim projesinin yatırımcısı ile buluşmasını hedefliyoruz”
Konya’da bulunan öğrencilere, iş dünyasına, işini yeni kurmuş olanlara ve işini büyütmek isteyenlere çağrıda bulunan GİV Genel Başkanı Mehmet Koç, ”8. GİV Girişimcilik Ödülleri uzun bir emeğin sonucunda gerçekleştiriliyor. 670 projeden, 200 kısa listeden, 100 proje seçildi. Girişimcilerimiz iki gündür sergi alanında sunumlarını yapıyorlar. Etkinliğimiz çatısında 6 tane girişimci ve yatırımcının buluşması, bizler için bir iftihardır. Demek ki bu çalışmalar genişletilirse, büyütülürse; bugün 6 olan, yarın 60 olan, 600 olan nice girişimcilerin yeni projeleri, nice yatırımcıların da yeni girişim çalışmaları olur. Ülkemizin buna ihtiyacı vardır. Bu projeler içinde seçilen yatırıma hak kazanan veya yatırımcı alan projelerin yakın gelecekte milyar dolarlık olmayacağını kimse söyleyemez. 2018’den bugüne, sadece iki senede bile müracaat eden, değerlendirmeye giren projelerin hem nicelik olarak hem de nitelik olarak arttığını müjde olarak söyleyebilirim. Demektir ki ülkemizde, coğrafyamızda girişimcilik ön plana çıkıyor, demek ki gençlerimiz kendi gelecekleri için kariyer planı yaparken sadece okuldan mezun olup iş bulmayı değil, yeni bir iş kurmayı da artık düşünüyorlar.
”Daha güzel işlere imza atacağız”
TÜGVA Başkanı Enes Eminoğlu, ”Sayın Cumhurbaşkanımızın Cumhurbaşkanlığı Himayeleri’nde gerçekleştirdiğimiz, Türkiye’nin dört bir yanından gelen girişimci kardeşlerimizin 670’i aşkın projeyle başvuru yaptığı, iki gündür yoğun coşku ve katılımla başlayan programımızı ödül töreni ile nihayetine erdiriyoruz. Cumhurbaşkanımıza, GİV’e ve destek olan bütün kurumlarımıza teşekkür ediyoruz. Gençlerimiz umarım salondan azimle, inançla, motivasyonla, heyecanla çıkacaklar. Türkiye’nin geleceği için, vatanı, milleti, bayrağı için, bu ülkenin ve coğrafyanın gelişimi için çok güzel eserlere, girişimlere katkı sağlayacaklar. Bizler de Türkiye’de, bütün coğrafyanın bizden beklediği misyonla daha da güzel işlere imza atmak adına çalışmaya devam edeceğiz. Gençlerimizi tebrik ediyorum” dedi.
100 projeden 6’sı tören öncesinde yatırımcısıyla buluştu!
8. GİV Girişimcilik Ödülleri kapsamında; GİV Özel Ödülü, Proje-Fikir Ödülleri, Kurumsal Girişimcilik Ödülü, Yeni Girişimcilik Ödülü, Üniversite Girişimcilik Kulüp Ödülü, Kamu Yöneticisi Ödülü, Akademisyen Ödülü, E-ticaret Girişim Ödülü ve Basın/Yayın/Medya Ödülü olmak üzere 9 farklı kategoride 18 ödül Bilal Erdoğan tarafından takdim edildi.
Proje-Fikir Ödülleri kategorisindeki ilk üçe giren proje ve fikir sahipleri ayrıca 50.000 TL, 30.000 TL ve 20.000 TL para ödülleri ile projelerini hayata geçirmeleri için desteklendi. Ödül törenine geçilmeden önce 100 proje içinden 6 proje, yatırımcılarıyla buluştu ve ”prensip anlaşmasına” varıldı.
”Proje-Fikir Ödülleri” kategorisinde birincilik ödülü ”MKA AWEG” projesiyle Ebubekir Eser’in oldu. Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Ünal ”Kemik Sağlamlığını Ölçen Yeni Bir Cihaz Geliştirilmesi” projesi ile ikincilik ödülünü, ”Estetik Rekonstrüksiyon Uygulamaları İçin Nano-Materyal Üretimi” projesiyle Dr. Serkan Dayan üçüncülük ödülünü aldı. GİV Özel Ödülü iseKonya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a takdim edildi.
9 farklı kategoride 18 ödül sahiplerini buldu
E-Ticaret Girişim Ödülleri:
- ”Pirahas Teknoloji” Projesi / Samet Metin Karaman, Asaf Günay, Muhammet Akvardar, Alpcan Uzel, Yusuf Dede
- ”Clinimot” Projesi / Dr. Gizem İdiz, İdil İdiz
- ”Pocketwifiturkey.com” Projesi / Muhammet Eymen Özkan, Ahmet Faruk Kütük
Üniversite Girişimcilik Kulüp Ödülleri:
- İskenderun Teknik Üniversitesi
- Çukurova Üniversitesi
- Düzce Üniversitesi
Yeni Girişimcilik Ödülleri:
- Craft Kompozit Mühendislik ve Danışmanlık Ltd. Şti. ”Kenevir Bazlı Kompozit Malzeme Üretimi” projesiyle Burak Bağcı, Kaan İnam ve Yekta Özden Çelebi
- Hagelson Ltd. ”Atık Halıların Geri Dönüşümü: 1000 Ton Halı” projesiyle Soner Alayurt;
- Aivisiontech, ”Yeni Doğan Tedavisi için Ai-termal” projesiyle Doç Dr. Murat Ceylan,
Kurumsal Girişimcilik Ödülleri:
- Tumosan
- Turkish Exporter
Basın/Yayın/Medya Ödülü: Bloomberg Dijital Açı Programı Moderatörü, Ali Erhan Binici
Kamu Yöneticisi Ödülü: T.C. Sağlık Bakanlığı, Bakan Yardımcısı, Dr.Şuayip Birinci
Akademisyen Ödülü: Konya Teknik Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Babür Özçelik
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Yorum Yazın