Millî Eğitim Bakanlığı Kurum İdari Kurulu (KİK) Ekim 2021 toplantısı, Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Latif Selvi, Genel Başkan Yardımcısı Hasan Yalçın Yayla, Hukuk Müşaviri Av. Harun Kale; Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Ahmet Emre Bilgili, Personel Genel Müdürü Fehmi Rasim Çelik ve Ortaöğretim Genel Müdürü Halil İbrahim Topçu’nun katılımıyla yapıldı.
Eğitim çalışanlarının güncel sorunlarının ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü toplantının açılışında konuşan Latif Selvi, salgın sürecinin yol açtığı sorunların, salgın ve salgınla mücadele sırasında eğitim alanında ortaya çıkan sıkıntıların yanı sıra, kronikleşen ve acil olarak çözüme kavuşturulması gereken sorunlar bulunduğunu söyledi.
Selvi, Kurum İdari Kurulu Toplantısı’nın ve tüm görüşmelerin çözüm odaklı olabilmesi; talepleri doğrultusundaki düzenlemelerin en kısa sürede gerçekleştirilip, eğitim çalışanlarının anayasal ve evrensel insan hakları standardına uygun bir şekilde sosyal, mali, özlük haklarının ve çalışma ortamının iyileştirilmesi temennisinde bulundu.
Kurum İdari Kurulu’nun gündemine taşıdığımız konular şunlar:
-Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları 2021 yılı içerisinde gerçekleştirilmeli; en geç iki yıllık periyotlar hâlinde düzenli olarak yapılmalıdır.
-Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamında açılan kurs merkezlerinde görev yapacak memur ve hizmetli personel yönünden sayı sınırlaması olmaksızın görevlendirme yapılabilmesi sağlanmalıdır.
-Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamında, kurs merkezlerince belirlenen derslerin yanında öğrenci/kursiyer ve velilerden gelen istek üzerine diğer dersler için de kurs açılabilmesi yönünde düzenleme yapılmalıdır.
-2021 yılı içerisinde öğretmenlerin alan değişikliği iş ve işlemlerine ilişkin kılavuz ve duyuru yayımlanmalı; alan değişikliği işlemleri atama takvimine dâhil edilmelidir.
-Öğretmenlerimizin il içi yer değişikliği işlemlerinin mağduriyet üretmeden adil ve hakkaniyete uygun olarak yürütülmesini sağlayacak şekilde ve tercihleri itibarıyla hizmet puanı üstünlüğüne göre sıraya konularak norm açığı oluştukça yer değişikliği taleplerinin bu sıraya göre karşılanması konularında Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde düzenleme yapılmalıdır.
-Mazeret veya engellilik durumuna bağlı il içi yer değişikliği talepleri karşılanmayan öğretmenlerin, mazeretlerinin bulunduğu ilçeye doğrudan ulaşım imkânı bulunan il içinde bir başka ilçeye veya mazeretinin bulunduğu ilçeye makul bir mesafesi bulunan bir başka ilçeye, ilçe millî eğitim müdürlüğü emrine atamalarının yapılması konusunda düzenleme yapılmalıdır.
-Danıştay 2. Dairesi tarafından verilen yürütmenin durdurulması kararlarının gerekçeleri göz önüne alınarak, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 40. maddesi ivedilikle yeniden düzenlenmelidir.
-Uzaktan eğitim veya yüz yüze eğitim sürecinde, öğretmenlerin derse katılmalarına rağmen öğrencilerin derse katılmaması/derse gelmemesi hâllerinde söz konusu ders ve ek ders görevlerinin yapılmış sayılması konusunda düzenleme yapılmalıdır.
-2022 yılı bütçe kanunu sürecinde bütçe kanunu eki (K) cetvelinin fazla çalışmaya ilişkin bölümüne “öğretmenevleri ve akşam sanat okulları” ibaresinin eklenmesi için girişimde bulunulmalıdır.
-Okul yönetimlerinin Millî Eğitim Bakanlığı Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği ve Okul Servis Araçları Yönetmeliği’ne aykırı surette servis araçlarının ve şoförlerinin denetimleriyle yükümlü kılınmasının istenilmemesi; söz konusu iş ve işlemlerin kolluk kuvvetlerince yerine getirilmesi yönünde düzenleme yapılması için girişimlerde bulunulmalıdır.
-Kovid-19 aşılama veya PCR test sonucu bilgisi vermeme hakkını kullanan öğretmen ve eğitim çalışanlarının, İl Hıfzıssıhha Kurulu kararları gerekçe gösterilerek eğitim kurumlarına/sınıflara alınmaması gibi hukuka ve kanuna aykırı uygulamalardan kaçınılması konusunda taşra teşkilatına genel bir yazı gönderilmelidir.
-Ulaşım amacıyla Bakanlık merkez teşkilatı personeline verilen ANKARA KART’lara yüklenen toplu taşıma ücretlerinin, Büyükşehir Belediyesi hizmeti N Kolay Ankara Kartlara yüklenebilmesi/aktarılabilmesi sağlanmalıdır.
-2019/1 sayılı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı ve 6. Dönem Kamu Görevlileri Toplu Sözleşmesi’nde yer alan “Kamu kurum ve kuruluşları, imkânları çerçevesinde personeline kreş hizmeti sunma, kalitesini ve kapasitesini artırma konusunda ihtimam gösterir” hükmü gereğince Bakanlık merkez teşkilatı ve bağlı birimleri ile il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerinde görev yapan personelin okul öncesi eğitim çağı öncesi yaş grubundaki çocukları için kurum hizmet binalarında kreş ve gündüz bakımevleri açılmalıdır.
-Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde girişimde bulunularak öğretmen kadroları haricindeki kadrolarda görev yapan Bakanlık personeli için müze ve ören yerlerine ücretsiz giriş hakkı sağlanmalıdır.
-05.06.2003 tarihli ve 2003/5753 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı doğrultusunda yurt dışında görevlendirilen personelin salgın nedeniyle 14.7.2020 karar tarihli ve 2760 sayılı değişiklik kararnamesiyle görev sürelerinin uzatılmasına bağlı olarak ilgili sınavı kazanıp da görevlendirmesi yapıl(a)mayan personelin hak düşürücü sürelerinin uzatılması ile yurt dışındaki okulların kapanması/kapatılmasına veya faaliyetlerine ara vermesine bağlı olarak fiilen görevlendirmeyi yerine getiremeyen personelin ihtiyaç bulunan başka yurt dışı okullara görevlendirilmesi veya görevlendirme hak düşürücü sürelerinin uzatılması yönünde düzenleme yapılmalıdır.
Yorum Yazın