Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, TÜRKAV Genel Başkanı Ebubekir Korkmaz ve Genel Başkan Yardımcısı Seyit Ali Kaplan, Kayseri 1 ve 2 No'lu Şubelerinin İl Divan toplantısına katıldı. Toplantıda, Kayseri 1 No'lu Şube Başkanı Muharrem Çolak, Kayseri 2 No'lu Şube Başkanı Ramazan Sıdar, şubelerin yönetim kurulu üyeleri, ilçe/üniversite temsilcileri ve kadın komisyonu üyeleri de hazır bulundu.
Toplantıda bir konuşma yapan Genel Başkan Talip Geylan, "Yeni dönemde Kayseri’de yaklaşık 800 üye kaydederek yetkili sendika olma yolunda büyük atılım gerçekleştiren şube yönetimlerinde yeni ve yeniden görev alan tüm yol arkadaşlarımı tebrik ediyorum. İhlas ve hizmet abidesi arkadaşlarımla gurur duyuyorum." dedi.
Eğitim çalışanlarının hiçbir sorununu atlamadıklarını ifade eden Genel Başkan Geylan, sendika olarak sorumluluklarını layıkıyla yerine getirdiklerini söyledi. Geylan,“Türk Eğitim-Sen olarak kamu çalışanlarından aldığımız güç ile erdemli mücadelemizi yıllardır sürdürmekteyiz. Kamu çalışanlarının hak, hukuk ve özlük haklarını savunmak için gece gündüz demeden, yorulmadan, usanmadan mücadelemizi sürdürüyoruz. Milli değerlerimizden bir an olsun kopmadan, kamu çalışanlarının menfaatlerini korumak için alanlardan ayrılmıyoruz.” dedi.
Öğretmen istihdamı ve atama sayısındaki yetersizliğe dikkat çeken Genel Başkan Geylan, her yıl 30-35 bin öğretmen ataması yapılarak, öğretmen açığı probleminin çözülmeyeceğini kaydetti. Geylan, “Türk Eğitim-Sen olarak yaptığımız araştırmaya göre; 109.616 norm açığı var ve 69 bin 326 ücretli öğretmen çalıştırılıyor. Ücretli öğretmenlik uygulaması kanayan bir yaradır. Şu an görev yapan ücretli öğretmenlerimizin arasında ön lisans mezunları bulunmaktadır. Özel uzmanlık gerektiren zihinsel-görme-işitme engelliler sınıf öğretmenliğinde dahi ön lisans mezunu ücretli öğretmen görevlendirmesi yapılmaktadır. Eğitim bir toplumun geleceği iken böylesine uygulamalar geleceğimizi yok eder. Geleceğimiz adına nitelikli öğretmen istihdam etmek zorundasınız. Artık Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen açığını gidermek için ücretli öğretmenliği bir atama politikası haline getirmekten vazgeçmelidir. Ücretli öğretmenlik tamamen kaldırılmalı, tüm sözleşmeli öğretmenler 2011’teki gibi kadroya geçirilmeli ve akabinde sözleşmeli öğretmenlik uygulaması da kaldırılmalı, tüm öğretmenler sadece kadrolu olarak atanmalıdır. Ayrıca öğretmen atamalarında sadece KPSS puan üstünlüğü dikkate alınmalı, mülakat uygulamasına yer verilmemelidir.” dedi.
Eğitimde liyakat ve ehliyet vurgusu yapan Genel Başkan Talip Geylan, “Eğitim sistemini en ideal şekilde kurgulamış ve planlamalarınızı eğitimin ve ülkenin ihtiyacına göre düzenlemiş olsanız dahi bunları uygulayacak ve sistemi yürütecek olan yönetici kadronuz ehil değilse başarı mümkün değildir. Yapılacak olan bellidir: Eğitim yönetimi, sendika/vakıf/cemiyet görünümlü yapıların tahakkümünden kurtarılacak ve yönetim süreci sadece liyakatin esas alındığı bir anlayışla yürütülecektir. Bu da yönetici atamalarında mülakatın kaldırılması, sadece yazılı sınav esasına göre hak edenin yönetici olarak atanması ile mümkün olacaktır” dedi.
Kamuoyunda bazı yayın organları tarafından öğretmenlere zam yapıldığı algısı hakkında da açıklama yapan Genel Başkan, “2021 yılının son aylarına doğru her alanda sırtımıza yüklenen yeni vergiler ve özellikle de gıda fiyatlarındaki artış ile hayatta kalma mücadelesine düşen kamu çalışanları bırakın ayı nasıl geçireceğini düşünmeyi, günü nasıl kurtarırım derdine düşmüştür. Toplu Sözleşmede çok büyük kazanım elde edilmiş gibi caka satanlar maaşların enflasyon karşısında yarı yarıya eridiğinin görüyordur. Türk Eğitim-Sen olarak kayıplar için mutlaka 1000 TL ek zam ve %3 refah payının maaşlarına eklenmesini talep etmekteyiz. Hükümet kayıpların telafisi için ek zam talebimize kayıtsız kalmamalıdır. Türkiye Kamu-Sen olarak kamu çalışanlarının hak ettiği ücreti alana kadar mücadelemiz devam edecektir.” ifadelerini kullandı.
Milli Eğitim Bakanı Sayın Mahmut Özer’in Bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun bu ay içerisinde TBMM’ye geleceği ifadeleri hakkında da değerlendirmelerde bulunan Geylan, “Bunun öncesinde, tasarının eğitim sendikaları başta olmak üzere eğitim kamuoyu ile paylaşılması uygun olmaz mıydı?” diye sordu.
Geylan, şunları kaydetti: “Türk Eğitim Sen olarak, öğretmenlik mesleğinin statüsünü sağlam bir zemine kavuşturacak, öğretmenlerin itibarını artıracak bir meslek kanunu hazırlanması gerektiğini yıllardır vurguluyoruz. Son dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylemleri ile yeniden gündeme gelen ve hazırlıklarının tamamlandığı ifade edilen Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun bütçe görüşmelerinin ardından zaman kaybedilmeden TBMM’ye getirilmesini istiyoruz. Tabi bu konuda bizlerin yani paydaşların da görüşü mutlaka alınmalıdır. 657 Sayılı DMK’dan kaynaklanan haklarımızın baki kalması kaydıyla bu kanunu destekliyoruz. Kanun; kariyer basamaklarının sınavsız olarak düzenlenmesi, Zorunlu Hizmet Tazminatı, eğitim çalışanlarına yönelik şiddeti önleyici yasal düzenlemeler başta olmak üzere taleplerimiz doğrultusunda çıkarılmalıdır.” şeklinde konuştu.
Yorum Yazın