Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun daha fazla ertelenmemesi, bir an önce beklentileri karşılayacak şekilde çıkarılması gerektiğini vurgulayarak, “Öğretmenliğin sosyal ve ekonomik statüsünü güçlendirecek; kariyer basamaklarını hayata geçirecek, okul yöneticiliğine güvence getirecek, öğretmenin emeğinin değerini artıracak bir meslek kanunu için daha fazla beklenmemelidir” dedi.
Ali Yalçın, Tokat, Sivas ve Malatya şubelerinin düzenlediği ‘Teşkilat Buluşması’na, Sivas ve Malatya şubelerinin hizmet binasının açılışına katıldı. Toplu sözleşme sürecine, eğitim gündemine ve sendikal çalışmalara ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı toplantılarda konuşan Yalçın, sorunlara çözüm bulmanın, kazanım elde etmenin, haksızlıkları ortadan kaldırmanın yolunun mücadele etmekten, örgütlenmekten geçtiğine dikkat çekerek, “Söz konusu temel hak ve hürriyetlerimiz, ekonomik ve sosyal haklarımız, demokrasi standardımız ise önümüzde etkili olan bir yol var, o da ‘sendikacılıktır’ diyerek başlanılan günden bu yana 30 yıl geçti. Bu süreçte önemli mücadeleler verdik, pek çok badire atlattık, bariyerler aştık, onlarca kazanım elde ettik, yasakların kaldırılmasını, sorunların çözümünü sağladık. Kazanım mücadelemiz kararlılıkla sürüyor” ifadelerini kullandı.
Sendikalı-sendikasız ayrımının olmadığı, kazanımlardan örgütlü-örgütsüz herkesin eşit şekilde faydalandığı bir zeminde mücadele etmenin daha zor olduğunu kaydeden Yalçın, “Sendikalı-sendikasız arasındaki makas, 134 TL olan toplu sözleşme ikramiyesinin 400 TL’ye çıkarılmasıyla açılmış, haksızlık az da olsa telafi edilmiş oldu son toplu sözleşmeyle. Ayrıca, ısrarla mücadelesini sürdürdüğümüz 3600 ek gösterge ve sözleşmeliler konusunu da bu toplu sözleşmede karar metnine ekledik. 2022 yılında 3600 dâhil ek göstergeler ve sözleşmeli istihdam gayretimizle çözüme kavuşmuş olacak. Tıpkı toplu sözleşme hakkını kamu sendikacılığına kazandırdığımız gibi, kamusal alan yalanını tarihin çöp sepetine attığımız, kılık ve kıyafet yönetmeliğini 8 yıldır devam ettirdiğimiz sivil itaatsizlikle deldiğimiz gibi, üniversite önlerinden turnikeleri söktüğümüz gibi 3600 konusunda da imzamızı atacağız” şeklinde konuştu.
Çözümünü sağladıkları sorunların yanı sıra, devam eden ve acil çözüm bekleyen sorunların da bulunduğunu belirten Yalçın, şöyle devam etti: “Bu sorunlardan biri de okulların temizlik ve güvenlik personeli açığıdır. Eğitim-öğretimi sağlıklı, güvenli bir ortamda sürdürmek için en önemli ihtiyaç, okullardaki yardımcı personel ve güvenlik elemanı eksikliğidir. Bakanlık, gerekli adımları atmalı, okulların hizmetli, destek personeli, güvenlik elemanı ihtiyacının, iş güvencesine dayalı kadrolu istihdam yoluyla çözülmesi için çalışma yapılmalıdır.”
Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili verilen sözün üzerinden üç yıl geçtiğini hatırlatan Yalçın, öğretmenliğin sosyal ve ekonomik statüsünü güçlendirecek, özlük haklarını, yetkilerini, mesleki özerkliğini, itibarını korumaya ve yükseltmeye imkân sağlayacak bir düzenleme için adım atılması çağrısında bulunarak, “Kariyer basamaklarını hayata geçirecek, okul yöneticiliğine güvence getirecek, öğretmenin emeğinin değerini artıracak bir meslek kanunu ivedilikle çıkarılmalıdır” diye konuştu.
Eğitim-Bir-Sen şubelerinin büyük çoğunluğunun mülkiyeti kendilerine ait olan hizmet binalarına kavuştuğunu dile getiren Yalçın, “Sendikamız dostlarımızla, üyelerimizle buluştuğumuz ocağımız, tavır geliştirdiğimiz mutfağımız ve mesleki gelişim motivasyonlarımızı artıracağımız eğitim hizmet merkezidir. Emeği, katkısı olan herkese teşekkür ediyor, nice güzel hizmetlere vesile olmasını diliyorum” diye konuştu
Yorum Yazın