İstanbul
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
Bektaş Hoca

Bektaş Hoca

EĞİTİMDE LİDERLİK YOLU

Liderlik, en ilkel kabilelerde bile var olan kendince bir tarzı ve olgusu olan vizyonel bir kavramdır. Bu olgunun doğuştan mı geldiği, sonradan mı elde edildiği tartışıla dursun; toplumda var olan çoğu liderin doğuştan yeteneğe sahip olduğu aşikâr olup gençlik dönemlerinde kendilerini geliştirerek vizyonel liderlik olgusunu yakalamışlardır.

Eğitim yönetiminde  odalarında resmi evraklarla boğuşan yönetici anlayışı tarihin tozlu rafları arasında kalmıştır. 21. yüzyılın eğitim sisteminde liderliğin yolu yöneticilerin bilgili ve becerili olmasının yanı sıra aslında değişim sürecindeki dinamikleri de çok iyi bilmelerinden ve bu değişime hazır olmalarından geçer.

İyi bir ekiple çalışmak liderlik yolunda lider yönetici olma yolunda büyük bir şanstır ama bu kavram sadece okulda öğretmenlere yapılacak bir öncülük değil tek öğretmenli bir okulda bile olsa öğrencilere de örnek olabilecek bir gerekliliktir. Çünkü lider yöneticiler kişilere iş yükleyerek bir yere varılamayacağı çok iyi bilir. Lider yönetici ekibinin kendi arzusu ve isteğiyle işi üstlenmesini sağlar. O zaman işlerin kendiliğinden yürümesini sağlanmış olur. Sadece okulun fiziki yapısı anlamında değil hem eğitim hem de öğretim alanında da birçok gelişme sağlanır. Çıkan çatışmada taraf değil, olayı çözen veya çözüm önerileri sunan her kesimin takdirini alan taraftır.

Lider yöneticilik anlayışı örgütlü bir öğrenmeyi kendi kendine oluşturur. Yani öğrenmenin içindeki tüm paydaşların neye ihtiyacı olduğunu bilmesi buna uygun davranması gerektiğini bilir. Elinde var olan gücü optimize ederek maksimum faydayı sağlamasını bilen bir yöneticilik anlayışı olmalıdır. Kaliteye, dönüşüme, öğretime, etiğe, eğitime önem veren bir yönetim anlayışı beklenir.

Deneyim elde ettikçe hata yapma oranı azalacağı gibi olaylara karşı daha derin ve daha dikkatli analiz yapma becerisinin kazanılmasını da sağlayacaktır. Elbette lider yönetici olmada meslekte deneyimli olmak bir avantajdır ama olmazsa olmaz değildir. Çünkü deneyim zaten zaman içerisinde herkesin elde edeceği bir kavramdır. Bunu daha da açarsak lider yönetici sadece bulunduğu okulun değil o çevrenin o mahallenin iklimini bilir koklar ve öz sezili olur. Çevrenin kültürü, yaşam tarzı, kısaca her şey, öğrencinin okula yansıması olacaktır. Lider kişi bunlarla bağlantı kurmalıdır. Rol model olmalıdır etki alanın içinde. Zorlaştırıcı değil kolaylaştırıcı, ötekileştiren değil bütünleştiren bir model olmalıdır.

Eğitim dünyamızda keşfedilmiş kendini gerçekleştirmiş bir çok kaliteli lider yöneticimiz var. Liyakata dayalı lider yönetici seçimi topluma sadece ışık tutmaz aynı zamanda nesillerimize yön verir. Liderliğin bir pozisyondan daha ziyade bir aksiyon olduğunu öğretmeliyiz. Bunun en güzel örneği olan büyük lider büyük yönetici M.Kemal Atatürk’ün sözleriyle bitiriyorum.

‘’Umumi kurtuluşu, gene umumi gayret temin eder ve bir millet, bir toplum yalnız bir ferdin gayretiyle bir adım bile atamaz. Amaç sadece kazanmaksa savaşta; hiçbir taraf yoktur ki kaybettim desin… Kaybetmek de bir erdemdir sadece bunu onurlu olarak kabul edebilmelisin.’’                                                                                                                          

                                                                                                                                       

                                                                                                                               Selametle….

Makale Yorumları

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar