Her eğitim veya öğretim modeli kullanılacakları alanda muhakkak fayda sağlayacak şekilde tasarlanmıştır ve bu doğrultuda uygulamaya konulmuştur. Esas olan uygulamaları ve metotları nerede, ne zaman, kime ve ne amaçla kullanılacağını planlamaktır.
Dünya üzerindeki en iyi eğitim modelleri bile öğretim metotlarını ele alırken bir plan doğrultusunda geliştirip uygulamaya koyuyor. Bakınız Finlandiya, Güney Kore, Kanada modellerine hepsi bir düzen ve kurgu içinde tıkır tıkır işliyor. Bu orada yaşan öğrencilerin üstün zekâlı olduklarından dolayı değil sistemleri öğretim metotlarını ihtiyaca göre ayarlayıp ne zaman, nerede, kime ve hangi amaçla uyarlayabildiklerinden dolayı tıkır tıkır işliyor. Eğitimde kervan yola çıksın öğretim metotlarının hepsini uygulayalım, hangisi çok benimsenirse ona göre uygularız demek belli bir yaş grubunu hiçe sayıyoruz demektir. Eğitimde hiç bir zaman metotlar veya modeller rastgele seçilip uygulanamaz. Aksi takdirde her 10 yılda bir model ve metot değiştirişiniz. Bu da nesillerin istenilen seviyede kariyer basamaklarını tamamlamasını zorlaştırır.
Teknolojik bir alt yapı güçlü bir idari sistem ve eğitime elverişli ortam hem modellerin hem de öğretim metotlarının uygulamasında asli unsurlardır. Bu unsurlar ülkemizdeki öğretmenlerimize sağlandıktan sonra bilgiyi ve onu kavrama konusunda sunulacak öğretim metotlarını çok rahat şekillendirecektir. Çünkü iyi bir eğitim sosyal anlamda da değer vermekten geçer.
İhtiyaç analizleri içerik analizleriyle karşılaştırılarak eğitim alanında neyi, nasıl telafi edebileceğimiz, hangi eksikleri, nasıl destekleyebileceğimiz ortak fikir birliğiyle analistler ve eğitim uzmanlarımızca tespit edilmiş olur. Uygulama metotlarıyla sözel metotların arasındaki farkı o bölgede uygun model ve metodu kullandığımız zaman çok daha rahat görmüş olacağız. En basit örnekleme yaparsak A bölgesinde bilgisayarı kitaptan anlatıyoruz B bölgesinde ise uygulamalı teknoloji ye tek tıkla ulaşabilecek şekilde anlatıyoruz. Sonra diyoruz ki iyi donanımlı bir bilgisayar hayal edin ve çizin. Emin olun A bölgesinde hayal edilenler B bölgesindekilerin hayallerinin yarısına bile ulaşamaz.
İşte öğretim metotlarımızı nerede, ne zaman, ne amaçla kullanacağımızı tespit edersek hiçbir öğrencimizin hayali yarım kalmaz. Elbette herkes aynı şeyleri hayal edemez ama her hayal gerçekleşebilecek seviyede olur. Bu da bize başarıyı getirir, başarı da bize öz güveniyle toplumda kendine yer edinmiş güçlü bireyleri doğurur.
SELAMETLE…
Yüreğinize sağlık Ömer hocam.Tebrikler ??????
Tebrik ederim hocam ???
İsteklerimizi karşılayan bir sistemle buluşmak mümkün olur umarım. Elinize sağlık Ömer Hocam
Ömer hocam çok önemli bir konuya deginmissiniz.Emeginize saglik
Tebrikler Bektaş hocam. Yazı gayet etkili analizler içeriyor. Devamını diliyorum.
Tebrikler Ömer Hocam yine çok güzel bir konuya değinmişsiniz.
Tebrikler