Zaman akıp gidiyor ve hayat hızla değişiyor.
Peki bu değişim hızı nedeniyle öngöremediğimiz geleceğe; çocuklarımızı nasıl hazırlamalıyız?
Sürekli değişen ve gelişen dünyamızda çocuklarını bugünden daha zor bir geleceğin beklediğini düşünen ebeveynler oldukça kaygılı. Oysa bu hız bizi durup bir düşünmeye, beklemeye ve çoğu zaman çocuklarımızı kendi haline bırakmamıza engel oluyor. Onların yerine çözümler üretiyoruz ve çoğu zaman bir şeyleri onların yerine yaparken buluyoruz kendimizi…
Çocuklarımızın etraflarındaki dünyayı kendilerinin keşfetmelerine, öğrenmelerine ve anlamalarına imkân sağlamıyoruz. Bizler günümüzün stresli ve hızlı temposunda anne-babalığı bir refleks olarak aşırı kuralcı, disiplinli ve hazır cevaplarla götürmeye çalışıyoruz. Bir yandan geleceğe hazır olsunlar diye kurstan kursa, eğitimden eğitime taşıyoruz. Her şeyin en iyisi onlar için olsun istiyoruz. Hazır ve hızlı çözümler, hızlı cevaplar önerdiğimizde çocuğa; durmayı ve düşünmeyi, alternatif çözümler yaratabilmeyi ve özdenetimi öğretemiyoruz. Belirsiz durumlarla başa çıkma ve problem çözme becerilerini geliştiremiyoruz. Gelecekte alternatif yaratabilmek ve çözüm üretebilmek geleceğin başarısı için çok önemli bir beceri olacak. Hem şimdi hem de ileriki meslekler ve hayatlar için, o belirsiz zamana uyum sağlayabilmesi için çocuğun düşünmesi, üretmesi ve kendi özdenetim duygusunu geliştirmesi çok önemlidir. Belirsiz durumlarla başa çıkabilmeyi çocuklarımıza öğretebilirsek, onlara aynı zamanda her alanda daha başarılı ve mutlu olmayı da öğretmiş olacağız.
……………………………………..
Bu nedenle; Çocuklarımıza değişime adapte olabilme, koşullar karşısında esnek olabilme, sabırlı olma ve özdenetim yetkinliklerini kazandırmalıyız. Onları yakından tanımalı, nelerden hoşlandıklarını, heyecanlandıkları alanları ve gelecekte neler yapmayı planladıklarını öğrenmeliyiz. Yapacaklarını direk söylemeden yönlendirme yoluyla yeniliklere karşı açık fikirli olmasını sağlamalıyız.
……………………………………..
En önemlisi yaparak yaşayarak öğrenmelerine ve keşfetmelerine fırsat vermeliyiz. Bu yöntemle onları geleceğe hazırlayacak birçok yetkinlik kazandırmış oluruz. Bu yetkinliklerden bazıları; kendini tanıma, empati, iletişim becerileri, motivasyon, hedef belirleme, geleceği planlama, sorun çözme, öfke - stres - zaman yönetimi, sabır ve uzlaşmacılık. İşte değişen ve gelişen dünyamıza bu yetkinliklere sahip gençler gerekiyor. Bu nedenle anne babalar hem mutlu, hem de başarılı olma yolunda sağlam bir şekilde ilerleyen gençler yetiştirmek elimizde…
Yorum Yazın